αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈνας νέος επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας νέος επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τεχνητή νοημοσύνη τραβούσε ανέκαθεν το ενδιαφέρον του κοινού, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια εκτόξευση λόγω της έντονης ενασχόλησης των μεγάλων παικτών (Microsoft, Apple, Google, Samsung κλπ.) και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε καθημερινές συσκευές, όπως τα smartphones. Οι περισσότεροι ακολουθούν έναν περίπου γραμμικό τρόπο ανάπτυξης της τεχνολογίας (deep-learning) και βασίζονται ιδιαίτερα στην ισχύ του επεξεργαστή, όμως η Intel έχει να παρουσιάσει κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό, έστω σε πειραματικό επίπεδο.

Η εταιρεία κατασκεύασε ένα νέο chip με ονομασία “Loihi”, το οποίο λειτουργεί περίπου όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η επεξεργασία των δεδομένων και η εκτέλεση των διαδικασιών δεν βασίζεται σε λογικές πύλες, όπως στους παραδοσιακούς επεξεργαστές, αλλά σε ένα “νευρομορφικό” δίκτυο που μεταφέρει τα σήματα με διαφορετική ένταση όπως οι νευρώνες του εγκεφάλου μας, με αντίστοιχες εξάρσεις ή αδράνειες ανάλογα με την περίσταση.

Όπως διαβάζουμε στο Techgear.gr, το Intel Loihi διαθέτει 1024 τεχνητούς νευρώνες που μπορούν να πραγματοποιήσουν 130 εκατ. συνάψεις, αριθμός που απέχει πολύ από τις 80 δισ. συνάψεις των ανθρώπινων νευρώνων, αλλά είναι μια αρχή. Με δεδομένο ότι η δραστηριότητα ενός νευρώνα του ανθρώπινου εγκεφάλου επηρεάζει αναπόφευκτα και τους υπόλοιπους, το Loihi μπορεί να επισπεύσει δραματικά την διαδικασία machine learning και ταυτόχρονα να μειώσει τις ενεργειακές ανάγκες έως και κατά 1000 φορές σε θεωρητικό επίπεδο. Επιπλέον, όλη η “εκμάθηση” μπορεί να ολοκληρωθεί τοπικά στον επεξεργαστή, αντί να απαιτούνται τεράστιες βάσεις δεδομένων. Εάν τοποθετηθεί ένας τέτοιος επεξεργαστής σε υπολογιστή, τότε δυνητικά θα μπορούσε να αρχίσει να εκπαιδεύεται μόνος του, αντί να παραμένει αδρανής απέναντι σε διαδικασίες που δεν γνωρίζει.

Σε γενικές γραμμές, τέτοιου είδους επεξεργαστές θα μπορούσαν να αποδώσουν την τεχνητή νοημοσύνη όπως τη φανταζόμαστε και, ίσως, φοβόμαστε. Παρόλα αυτά, η Intel αναγνωρίζει ότι έχει ακόμη μπροστά της πολλά βήματα μέχρι την ουσιαστική εφαρμογή των νευρομορφικών επεξεργαστών. Γι’ αυτό, πάντως, προχώρησε στην εξαγορά ακόμη δύο εταιρειών (Movidius και MobilEye), ενώ σκοπεύει να μοιράσει μέσα στο 2018 επεξεργαστές Loihi σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη για περαιτέρω έρευνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 7 =