αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑTo 64% των Ελλήνων καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», λέει νέα έρευνα του ΙΟΒΕ

To 64% των Ελλήνων καταναλωτών «μόλις τα βγάζει πέρα», λέει νέα έρευνα του ΙΟΒΕ

Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα” ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο 64% (από 60%), ενώ μειώθηκε στο 11% (από 13%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, αρκετά πιθανή θεωρεί την αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 12% των ερωτηθέντων και πολύ πιθανή το 1%. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ ήταν τον Ιανουάριο 15% του συνόλου (από 14% τον Δεκέμβριο), ενώ όσοι δηλώνουν ότι “έχουν χρεωθεί” φθάνουν το 10% (από 12% τον τελευταίο μήνα του 2018). Επιπλέον, από το 64% των ερωτηθέντων που ανέφερε ότι τα βγάζει πέρα μετά βίας, το 11% (από 13% τον Δεκέμβριο) έχει αναγκαστεί να καταφύγει στις αποταμιεύσεις του. Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες παρέμεινε τον Ιανουάριο στις -68,4 μονάδες.

Την ίδια ώρα, μόλις το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο-θετικό στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ακριβές αγορές, που αφορούν έπιπλα ή ηλεκτρονικά είδη κ.α.

Ακόμα, το 92,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο το προσεχές 12μηνο, έναντι ποσοστού 95,5% τον Οκτώβριο και μόλις το 0,9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ,κατασκευή κατοικίας οι εργασίες βελτίωσης- ανακαίνισης των χώρων του, τον επόμενο χρόνο, από 1,9% και 10,9% αντίστοιχα τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις -28,3 μονάδες, από -31 μονάδες τον Δεκέμβριο, το 44% των ερωτηθέντων προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας, έναντι του 24% που προβλέπει μείωση, ενώ συνεχίστηκε η ανησυχία των νοικοκυριών για την αύξηση του πληθωρισμού. Άνοδο τιμών, με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, προβλέπει το 39%, ενώ σταθερότητα προβλέπει το 35%.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + ten =