αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Αναστασία Τορνεσάκη δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία από το σπίτι της στην Κρήτη

Η Αναστασία Τορνεσάκη δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία από το σπίτι της στην Κρήτη

Γίνεται, άραγε, να δουλεύεις για μία εταιρία που βρίσκεται στην Αγγλία, ενώ είσαι… δίπλα σε μια παραλία της Κρήτης; Ναι, γίνεται. Η Αναστασία Τορνεσάκη δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία ενώ μένει μόνιμα στην Κρήτη. Όλη η δουλειά γίνεται remote. «Οι μισθοί που δίνονται από τις εταιρίες του εξωτερικού κυμαίνονται από 3 έως 5 φορές πάνω από τους μισθούς των Ελληνικών εταιριών, ανάλογα τον τομέα και την εμπειρία του κάθε ατόμου» σημειώνει.

Η ίδια μιλά τώρα στο It’s Possible και εξηγεί πως είναι να δουλεύεις με αυτό το remote μοντέλο από την Κρήτη, αλλά και πως μπορεί κάποιος να βρει μια τέτοια θέση.

Ποιο είναι το επαγγελματικό background σας και πως φτάσατε να δουλεύετε remote από την Κρήτη  για εταιρία στο εξωτερικό;

Το 2008 μετά την αποφόιτησή μου από το Λύκειο, έφυγα στην Αγγλία για σπουδές στο Πανεπιστήμο του Bradford στο τμήμα Civil & Structural Engineering, όπου πήρα το Bachelor μου, καθώς και το Master of Science in Civil & Structural Engineering, αποφοιτώντας το 2012. Εκείνο το διάστημα επέστρεψα ξανά στην Κρήτη για  αναζήτηση εργασίας, κάνοντας αιτήσεις σε εταιρίες του εξωτερικού. Προς το τέλος του 2013 μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία για interview στην εταρία Peikko η οποία είναι Φιλανδική, αλλά έχει γραφεία σε 34 χώρες ανά τον κόσμο. Μου έγινε συνέντευξη για το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το Μάρτιο του 2014 προσλήφθηκα ως Structural Engineer (Πολιτικός Μηχανικός). Το 2017 αναβαθμίστηκα σε Team Leader στην ομάδα των μηχανικών, και το 2019 άρχισα να ασχολούμαι ενεργά με τις πωλήσεις και την προώθηση των προιόντων και υπηρεσιών της εταιρίας στον κατασκευαστικό τομέα. Το 2020 μας βρήκε ο Κορωνοιός, όταν, λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας, κατάφερα να επιστρέψω στην Κρήτη ‘’προσωρινά’’, μέχρι να περάσει όλο αυτό. Η εταιρία εκείνο τον καιρό φυσικά είχε επιτρέψει σε όλους να δουλεύουν από το σπίτι, καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Μετά από αρκετούς μήνες δυσκολίας όλων μας, αποφάσισα ότι θέλω να μένω στην Κρήτη κοντά στην οικογενειά μου και τότε ήρθε και η ανακοίνωση στην εταιρία, όπου δεν ήταν δεκτή και ρίσκαρα τη θέση μου. Μετά από συζητήσεις με τα ανώτερα στελέχη, και ήδη τότε πάνω από ένα χρόνο τηλεργασίας και απόδειξης ότι όλα είναι εφικτά, έκανα μια καινούρια συμφωνία, και πλέον ο ρόλος μου είναι μόνο εξ’ αποστάσεως, υποστηρίζοντας τους Sales Managers της εταιρίας με το preliminary design & quoting των projects που λαμβάνουμε.

Πως είναι να ζει ένας remote worker στην Κρήτη; Συχνά ακούμε, για παράδειγμα, ότι το νησί έχει αρκετά καλές τεχνολογικές υποδομές. Συν τον πολύ καλό καιρό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Η ζωή στην Κρήτη για έναν remote worker είναι ιδανική, καθώς το νησί έχει  δραστηριότητες όλο το χρόνο, καθώς επίσης και πολύ καλές τεχνολογικές υποδομές σε σχέση με άλλα μέρη. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο προσωπικά είναι ότι πλέον δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσω όλη μου την άδεια από τη δουλειά για να περάσω μια ημέρα στην παραλία, ή για να δω την οικογένειά μου. Φυσικά και η δουλειά μου είναι πολύ απαιτητική και περνάω πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή καθημερινά, αλλά οι υπόλοιπες ώρες και μέρες είναι αρκετά πιο ευχάριστες.

Παράλληλα, μπορώ να ασχολούμαι και με περισσότερα πράγματα χωρίς περιορισμό, όπως για παράδειγμα τη διαχείρηση του 5* Manili Boutique Suites & Villas στο πανέμορφο και βραβευμένο χωριό των Αρχανών, που δημιουργήσαμε μαζί με το σύντροφό μου, με τις ιδέες μας και την εμπειρία μας στον κατασκευαστικό τομέα. Επίσης, ασχολούμαι με το ραδιόφωνο, συμμετέχοντας στην εκπομπή του Super Breakfast Show στον 90,4.

Πως μπορεί κάποιος/α που διαμένει στην Ελλάδα να βρει μια τέτοια θέση;

Πλέον μετά τον Κορωνοιό, είναι ακόμα πιο εύκολο να βρει κάποιος μια θέση τηλεργασίας, σε οποιαδήποτε χώρα και να διαμένει, καθώς και σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα – ειδικά με εκείνα που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία. Υπάρχουν διάφορα websites εύρεσης εργασίας, και πολλά προμοτάρουν το remote working, καθώς μειώνονται τα κόστη της επιχείρησης. Μια καλή αρχή είναι να δημιουγήσει κάποιος ένα προφίλ στο LinkedIn, να δικτυωθεί με ανθρώπους και εταιρίες στον τομέα του και να ξεκινήσει την αναζήτηση για ανοιχτές θέσεις.

Τι τεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για να δουλέψεις με τέτοιον τρόπο;

Τα μόνα 2 πράγματα που χρειάζομαι για να δουλέψω είναι το λαπτοπ της εταιρίας που έχει μέσα όλα τα software που χρειάζομαι, και καλό ίντερνετ! Φυσικά μια έξτρα μεγάλη οθόνη βοηθάει επίσης, ειδικά όταν χρειάζεται να μελετήσω σχέδια ή μεγάλους πίνακες, αλλά δεν είναι και απαραίτητη.

Πως είναι οι μισθοί σε σύγκριση με αυτούς που δίνουν οι Ελληνικές εταιρίες;

Οι μισθοί που δίνονται από τις εταιρίες του εξωτερικού κυμαίνονται από 3 έως 5 φορές πάνω από τους μισθούς των Ελληνικών εταιριών, ανάλογα τον τομέα και την εμπειρία του κάθε ατόμου. Φυσικά οι μισθοί του εξωτερικού είναι ανάλογοι με το βιοτικό επίπεδο της εκάστοτε χώρας όταν κάποιος ζει εκεί, όμως αυτό δεν τους απασχολεί ιδιαίτερα ακόμα και στο remote working, από τη στιγμή που το άτομο ακολουθεί τα standards, την εχεμύθεια και το φόρτο εργασίας της εταιρίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάτε Χανιώτη δουλεύει remote από το σπίτι της στου Γκύζη για εταιρία στο Ντουμπάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + eleven =