Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, επικεφαλής της Berkshire Hathaway, ανακοίνωσε στους μετόχους της επενδυτικής εταιρείας ότι πούλησε όλες τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που υπήρχαν το χαρτοφυλάκιο της Berkshire, ενώ προέβη στην παραδοχή ότι έκανε λάθος, προσθέτοντας ότι ο κορονοϊός άλλαξε τον τομέα τον αερομεταφορών “με έναν πολύ σημαντικό τρόπο”.
Τα γεγονότα
– Ο Μπάφετ επιβεβαίωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που είχε στην κατοχή του: Τα μερίδια στις United, American, Southwest και Delta Airlines, που η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.
– “Ο κόσμος έχει αλλάξει για τους αερομεταφορείς” ανέφερε ο Μπάφετ, τονίζοντας ότι ο τομέας έχει “πραγματικά πληγεί από την επιβολή του shutdown” που προκάλεσε ο κορονοϊός.
– Με την πανδημία να έχει σταματήσει τις διεθνείς αερομεταφορές, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέρος των κρατικών ενισχύσεων ύψους 25 δισ. δολαρίων υπό τη μορφή χορηγήσεων και δανείων.
– Ο Μπάφετ ανέφερε ότι η Berkshire αρχικά επένδυσε ποσά μεταξύ των 7 και 8 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει μερίδια των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όμως ποτέ δεν είδε την επένδυσή της να αποδίδει.
– “Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος”, ανέφερε ο “Σοφός της Ομάχα”, προσθέτοντας ότι έκανε ένα “κατανοητό λάθος”, δεδομένης της απρόβλεπτης ύφεσης στον κλάδο.
– “Δεν γνωρίζω αν σε τρία ή τέσσερα χρόνια από τώρα ο κόσμος θα πετάει όσο το έπραττε το περασμένο έτος”, προειδοποίησε ο Μπάφετ. “Έχετε πάρα πολλά αεροπλάνα”, πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους αερομεταφορείς.
Η κρίσιμη αναφορά
“Όταν αγοράζαμε (μετοχές αεροπορικών εταιρειών), λάβαμε ένα ελκυστικό ποσό για τα χρήματά μας”, ανέφερε ο Μπάφετ. “Όμως αποδείχθηκε ότι έσφαλα για αυτόν τον τομέα, για κάτι το οποίο δεν ήταν λάθος των τεσσάρων εξαίρετων CEO αυτών εταιρειών. Και πιστέψτε με, δεν υπάρχει καμία χαρά στο να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος μιας αεροπορικής εταιρείας”.
Ο αριθμός: 6,5 δισ. δολάρια
Αυτή ήταν η αξία των μετοχών που πούλησε τον Απρίλιο η Berkshire. Την ίδια περίοδο οι αγορές μετοχών της περιορίστηκαν στα 426 εκατ. δολάρια. “Κάναμε ελάχιστα το πρώτο τρίμηνο” παραδέχθηκε ο Μπάφετ. “Και αυτό όχι γιατί πιστεύαμε ότι η αγορά θα υποχωρήσει. Απλώς αποφάσισα ότι έκανα λάθος (με τις αεροπορικές)”, εξήγησε ο Μπάφετ.
Το βασικό υπόβαθρο
Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους σχεδόν 50 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το sell-off που προκάλεσε ο κορονοϊός στα τέλη του Φεβρουαρίου και σχεδόν όλο τον Μάρτιο είχε μεγάλο αντίκτυπο στην επενδυτική εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά η ρευστότητα του Μπάφετ αυξήθηκε από τα 125 δισ. δολάρια στα 137,3 δισ. δολάρια, καθώς ο “Σοφός της Ομάχα” συνέχιζε να αναζητά μια εξαγορά τεραστίων διαστάσεων.
Πηγή: Forbes