αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο OSIRIS-REx σχεδόν «ακούμπησε» έναν αστεροειδή. Και μετέφερε εντυπωσιακές εικόνες

Το OSIRIS-REx σχεδόν «ακούμπησε» έναν αστεροειδή. Και μετέφερε εντυπωσιακές εικόνες

Η αποστολή του OSIRIS-REx της NASA είναι να συλλέξει δείγματα εδάφους από τον αστεροειδή Bennu, ακουμπώντας την επιφάνειά του για πέντε δευτερόλεπτα στις 25 Αυγούστου και αν όλα πάνε καλά, να γυρίσει στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Επειδή ο αστεροειδής είναι πολύ μακριά από τη Γη, η δειγματοληψία θα γίνει αυτόνομα και για αυτό χρειάζονται αρκετές πρόβες.

Οι προηγούμενες προσπάθειες έφεραν το OSIRIS-REx σε απόσταση 620 και έπειτα 250 μέτρων από την επιφάνεια του Bennu. Τώρα όμως έφτασε σε απόσταση 75 μέτρων και οι εικόνες που μας μετέφερε από την επιφάνειά του είναι εντυπωσιακές. Το υψόμετρο αυτό είναι κρίσιμο, επειδή σε αυτήν την απόσταση ο υπολογιστής θα αποφασίσει αν όλοι οι παράμετροι είναι σωστές για να συνεχίσει την κάθοδό του προς την επιφάνεια ή να πυροδοτήσει τους πυραύλους του για να απομακρυνθεί στην ασφάλεια.

https://www.sciencealert.com/images/2020-04/gif-osirs-rex-75-metre-checkpoint.gif

Όταν έρθει η ώρα της προσέγγισης για δειγματοληψία, το σκάφος θα συγκρίνει τις εικόνες που έχει αποθηκευμένες με τις εικόνες που βλέπει σε πραγματικό χρόνο από τις κάμερες για να πλοηγηθεί στην τοποθεσία δειγματοληψίας του Bennu. Ο μηχανισμός TAGSAM (Touch-And-Go Sample Acquisition Mechanism) θα ενεργοποιηθεί χωρίς το σκάφος να αγγίξει το έδαφος. Μία ριπή αζώτου θα ανασηκώσει τη σκόνη του αστεροειδούς η οποία θα φτάσει στην κεφαλή του TAGSAM. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 60 γραμμάρια υλικού μικρότερα των 2cm.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − four =