αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑLive your Myth in Greece: Πληρώνουμε συνδέσεις ίντερνετ «έως 24 Mbps» και πιάνουμε… 8 Mbps

Live your Myth in Greece: Πληρώνουμε συνδέσεις ίντερνετ «έως 24 Mbps» και πιάνουμε… 8 Mbps

Το 2020, την χρονιά που ξεκίνησε η πανδημία και τα Lockdowns, περισσότεροι Έλληνες στράφηκαν στις «γρήγορες συνδέσεις» ίντερνετ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Με τα δίκτυα νέας γενιάς (NGA) να επεκτείνονται αλλά και τις ανάγκες για γρήγορο internet να αυξάνονται συνεχώς λόγω της τηλεκπαίδευσης, της τηλεργασίας αλλά και των νέων μορφών ψυχαγωγίας, το ποσοστό των γραμμών υψηλών ταχυτήτων αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε πέρσι, λόγω της πανδημίας.

Οι ευρυζωνικές συνδέσεις της χώρας, στο σύνολό τους, κατέγραψαν αύξηση. Έφτασαν στο τέλος του 2020 σε 4.270.473, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 4%. Αυτό που άλλαξε σημαντικά ήταν οι γραμμές πρόσβασης σε δίκτυα NGA, οι οποίες ανήλθαν σε 472.613 από 195.427 που στο τέλος του 2019. Έτσι, το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών αυξήθηκε, φθάνοντας το 11,07% από 4,76% στο τέλος του 2019.

Αυτό έφερε και διαφοροποιήσεις στο “μείγμα” των ταχυτήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ για το 2020 το ποσοστό των γραμμών μεσαίων ταχυτήτων (από 10 Mbps έως 30 Mbps) υποχώρησε πέρσι στο 61,1% από 72,8% στα τέλη του 2019.

Σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού των γραμμών υψηλών ταχυτήτων (από 30 Mbps έως 100 Mbps), οι οποίες συνιστούν πλέον το 32,8% των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας από 25,7% στα τέλη του 2019.

Έδαφος κερδίζουν και οι γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων (από 100 Mbps και άνω), που πλέον συνιστούν ποσοστό 5,8% από 1,8% στα τέλη του 2019.

Άλλες ταχύτητες στο συμβόλαιο, άλλες… στην πραγματικότητα

Κάπου εδώ όμως αρχίζουν… τα σοβαρά προβλήματα. Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις λεγόμενες ονομαστικές ταχύτητες. Στην πράξη όμως, οι ταχύτητες που έχει ο καταναλωτής, είναι συνήθως πολύ χαμηλότερες. Με απλά λόγια, οι πάροχοι στην Ελλάδα διαφημίζουν άλλες ταχύτητες, και άλλες… προσφέρουν στην πράξη.

Οι συνδέσεις ADSL, τα περιβόητα πακέτα “έως 24 Mbps”, έχουν και την χειρότερη απόδοση. Ειδικότερα, οι συνδρομητές συνδέσεων 24 Mbps κατά μέσο όρο “πιάνουν” μόνο 29% της ονομαστικής αυτής ταχύτητας, δηλαδή περίπου 8 Mbps.

Την ίδια στιγμή, κατά μέσο όρο οι συνδέσεις των 50 και των 100 Mbps πιάνουν περίπου το 55% με 60% της ονομαστικής ταχύτητας.

Μια θετική αλλαγή που ξεκίνησε φέτος είναι η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕΤΤ που υποχρεώνει τους παρόχους να ενημερώνουν τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους, και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

Αν μάλιστα διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, χωρίς κόστος πέρα από αυτό της επιδότησης εξοπλισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλληνας tech YouTuber «ξεγυμνώνει» τους Ελληνικούς παρόχους ίντερνετ: Παραθέτει καταγγελίες πολιτών και ονόματα εταιριών (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + nineteen =