αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας expert του Harvard παραθέτει τα 3 είδη των φίλων. Τους χρειάζεσαι όλους στη ζωή σου

Ένας expert του Harvard παραθέτει τα 3 είδη των φίλων. Τους χρειάζεσαι όλους στη ζωή σου

Μια μελέτη 85 ετών του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το No1 πράγμα που μας φέρνει ευτυχία στη ζωή είναι οι θετικές ανθρώπινες σχέσεις- και οι φιλίες σας είναι ένα τεράστιο κομμάτι.

Η διατήρηση μακροχρόνιων φιλιών που είναι σταθερές, είναι μία από τις επτά πρακτικές των ανθρώπων που ζουν πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, κάθε φιλία μας μπορεί να φαίνεται διαφορετική και αποδεικνύεται ότι οι φιλίες σας δεν πρέπει να είναι όλες ίδιες.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης μίλαγε για τρεις τύπους φιλιών που έχουμε όλοι. Και ο Άρθουρ Μπρουκς, καθηγητής του Χάρβαρντ που διδάσκει ένα μάθημα για το πώς να διαχειριστούμε την ευτυχία, πιστεύει ότι χρειαζόμαστε και τις τρεις φιλίες για να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι στη ζωή, όπως μεταδίδει το CNBC.

Φιλίες που βασίζονται στη χρησιμότητα: «Σκεφτείτε τις σχέσεις που έχετε με ανθρώπους με τους οποίους εργάζεστε ή με τους οποίους κάνετε μπίζνες. Αυτές οι σχέσεις τείνουν να έχουν συναλλακτικό χαρακτήρα», λέει ο Μπρουκς.

Φιλίες που βασίζονται στην ευχαρίστηση: «Αυτός ο τύπος σχέσης βασίζεται στον αμοιβαίο θαυμασμό γιατί κάθε άτομο αντλεί ευχαρίστηση από το άλλο. Αν κάποιος βρίσκει τον φίλο του αστείο, ενδιαφέρον και πηγή απόλαυσης, είναι πιθανόν μια φιλία ευχαρίστησης», εξηγεί ο Μπρουκς. Σχέσεις με βάση τις ευχάριστες εμπειρίες. Κάνεις παρέα με κάποιον επειδή περνάς ωραία μαζί του.

«Τέλειες» φιλίες: «Σύμφωνα με τα στάνταρτς του Αριστοτέλη, τέλειες φιλίες είναι εκείνες μεταξύ ανθρώπων που έχουν αμοιβαία αγάπη για κάτι που όχι μόνο τους φέρνει κοντά, αλλά εξυψώνει τη συμπεριφορά τους σε αρετή. Μια σχέση είναι τέλεια όχι όταν βασίζεται στη χρησιμότητα ή την ευχαρίστηση, αλλά όταν επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατάστασης του άλλου ατόμου», σημειώνει ο Μπρουκς. Σε αυτήν την φιλία και τα δύο μέλη μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες. Πρόκειται για άτομα που θαυμάζεις και σέβεσαι. Μ’ αυτά τα άτομα έχετε κοινές απόψεις για το τι θεωρείτε σημαντικό στην ζωή.

Οι φιλίες χρησιμότητας δεν είναι πάντα οι πιο ικανοποιητικές και οι φιλίες ευχαρίστησης μπορεί να μην εμβαθύνουν πέρα από τα κοινά ενδιαφέροντα – αλλά και οι δύο είναι σημαντικές.

Αυτά τα δύο είδη φιλιών είναι χρήσιμα για την πρόοδο στη ζωή, «αλλά συνήθως δεν φέρνουν διαρκή χαρά και άνεση», λέει ο Μπρουκς.

Οι «τέλειες» φιλίες είναι εξαιρετικά απαραίτητο να υπάρχουν στη ζωή, πέρα από τους άλλους δύο τύπους φιλιών, για πραγματική ικανοποίηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + five =