αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑDeadline στις 30 του μήνα για την ανανέωση της σύμβασης των Starbucks στην Ελλάδα

Deadline στις 30 του μήνα για την ανανέωση της σύμβασης των Starbucks στην Ελλάδα

Στο παρά πέντε της λήξης της σύμβασης με τη Starbucks Coffee International Inc., το επιτελείο της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ, που αναπτύσσει το σήμα, προσβλέπει σε ανανέωση της συνεργασίας παρά τις περί του αντιθέτου ανησυχίες της αγοράς, δεδομένης και της πίεσης που ασκούν οι δανείστριες τράπεζες όσο η εταιρεία δεν εξυπηρετεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Πηγές στην εταιρεία μετέφεραν στο Euro2day.gr ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση τόσο με τις τράπεζες όσο και με τη Starbucks, της οποίας η εταιρεία είναι licensee, χωρίς μάλιστα να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την έκβαση των συζητήσεων, αν και η συμφωνία για την εκμετάλλευση του σήματος λήγει στις 30.11.2022, μετά από εξάμηνη ανανέωση που εξασφαλίστηκε τον Μάιο. Θεωρείται πάντως πιθανή νέα παράταση, περιορισμένης διάρκειας, μέχρι να καταλήξουν οι συζητήσεις.

Η εταιρεία απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους σε δίκτυο 27 Starbucks στην Ελλάδα -με παρουσία και στην Κύπρο με 17 σημεία μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Marinopoulos Coffee Co. Cyprus Ltd-, διατηρώντας το δυναμικό της, χωρίς δηλαδή να κλείσει καταστήματα εν μέσω πανδημίας. Εξακολουθεί πάντως να μην εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων της (σε σύνολο 24,9 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020), σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ωστόσο, εκτιμά ότι θα πετύχει ικανοποιητική συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες για πλάνο αναδιοργάνωσης δανείων.

Η προσδοκία αυτή επαναλαμβάνεται στις οικονομικές καταστάσεις τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία ακόμη δεν έχει βρει λύση για τη διευθέτηση του χρέους της. Ενδεικτικά, το 2021 υπέβαλε αίτηση αναστολής και ανακοπής για διαταγή πληρωμής 1 εκατ. ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο στο οποίο είναι εγγυητής, ενώ κατασχέθηκε και ρευστοποιήθηκε ακίνητο εγγυητή ληξιπρόθεσμου δανείου της για 600 χιλ. ευρώ.

Οι τράπεζες πιέζουν, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση η διαπραγμάτευση για το θέμα με την οικογένεια Μαρινόπουλου (Παναγιώτη και Στέφανο Μαρινόπουλο, μέλη της οικογένειας που αποχώρησαν από τη διοίκηση των σούπερ μάρκετ, διαχωρίζοντας τη θέση τους από την οικογένεια του Λεωνίδα Μαρινόπουλου στα τέλη του 2015, όταν κορυφώθηκε η κρίση στον όμιλο). Εξάλλου, φαίνεται να μην είναι ανεξάρτητη από την τύχη του δικτύου Starbucks η διευθέτηση των δανειακών ανοιγμάτων, καθώς χωρίς την ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης, το δίκτυο δεν έχει ουσιαστική αξία ως περιουσιακό στοιχείο για τις τράπεζες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − nine =