αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑDeadline για την πληρωμή τελών ή κατάθεση πινακίδων

Deadline για την πληρωμή τελών ή κατάθεση πινακίδων

Εκπνέει σε 17 ημέρες η προθεσμία που έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022. Οσοι, ωστόσο, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ως συνέπεια της ακρίβειας ή των υψηλών τιμών στη βενζίνη, που έχει φθάσει τα 2 ευρώ το λίτρο, μπορούν να θέσουν το όχημα τους σε ακινησία καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ. Η παράταση που δόθηκε στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 ισχύει τόσο για την πληρωμή των τελών όσο και για όσους επιθυμούν να θέσουν τα οχήματά τους σε εκούσια ακινησία.

Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης όπου θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Οσοι εντοπιστούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή του κατόχου του οχήματος.

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για να θέσετε το αυτοκίνητο σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet. Στη συνέχεια:

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. 

– Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

2. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι “σε κίνηση” και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

 3. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα. 

 4. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Πότε δηλώνεται η ακινησία στην εφορία

Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

– Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

– Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

– Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

– Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

– Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

– Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

– Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

– Πλειστηριασμού του οχήματος

– Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

– Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 13 =