αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑBill Gates: «Τα 5 πράγματα που θα ήθελα να μου έλεγαν στην αποφοίτηση που ποτέ δεν είχα»

Bill Gates: «Τα 5 πράγματα που θα ήθελα να μου έλεγαν στην αποφοίτηση που ποτέ δεν είχα»

Ο Μπιλ Γκέιτς δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του — ο δισεκατομμυριούχος παράτησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μετά από τρία εξάμηνα για να ξεκινήσει τη Microsoft.

«Τι γνωρίζει κάποιος που εγκαταλείπει το κολέγιο για την αποφοίτησή του; Όχι πολλά, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Γκέιτς στους φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αριζόνα το Σάββατο.

«Καθώς προετοιμαζόμουν για σήμερα, πέρασα πολύ χρόνο σκεπτόμενος πώς εσείς, ως νέοι απόφοιτοι, μπορείτε να έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο με την εκπαίδευση που λάβατε εδώ», είπε ο Γκέιτς. «Αυτό με οδήγησε να σκεφτώ… την συμβουλή που δεν μου έδωσαν ποτέ μια μέρα όπως αυτή».

Αν ο Γκέιτς είχε τελειώσει το πανεπιστήμιο, αυτά είναι «τα πέντε πράγματα που θα ήθελα να μου είχαν πει στην αποφοίτηση που δεν είχα ποτέ», είπε.

«Η ζωή σου δεν είναι ένα ενιαίο μονοπάτι»

«Πιθανώς αντιμετωπίζετε μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή για να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για την καριέρα σας», είπε ο Γκέιτς. «Μπορεί να φαίνεται ότι αυτές οι αποφάσεις είναι μόνιμες. Δεν είναι».

Ο Γκέιτς θυμήθηκε ότι πάλεψε με την ίδια πίεση όταν ήταν φοιτητής. Όταν συνίδρυσε τη Microsoft το 1975, σκέφτηκε ότι «θα δούλευα εκεί για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε. Είναι «τόσο χαρούμενος» που έκανε λάθος για αυτό, πρόσθεσε.

Ο Γκέιτς εργαζόταν στη Microsoft για μεγάλο χρονικό διάστημα: Ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι το 2000 και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2014. «Σήμερα, εξακολουθώ να εργάζομαι στο software, αλλά η φιλανθρωπία είναι η δουλειά πλήρους απασχόλησης που έχω», είπε, αναφερόμενος στη δουλειά του στο το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το οποίο ίδρυσε μαζί με την πρώην σύζυγό του Melinda French Gates.

Είναι «καλό» να επαναξιολογείτε τον εαυτό σας και τους στόχους σας, ακόμα κι αν διαπιστώσετε ότι τα νέα δεδομένα δεν ευθυγραμμίζονται με αυτό που αρχικά είχατε φανταστεί, σημείωσε ο Γκέιτς.

«Ποτέ δεν γνωρίζεις τα πάντα»

Ακόμη και ο συνιδρυτής μιας εταιρείας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων μαθαίνει νέα πράγματα καθημερινά. Δεν ήταν πάντα έτσι: Όταν ο Γκέιτς παράτησε το πανεπιστήμιο, είπε, νόμιζε ότι ήξερε τα πάντα.

Τελικά, συνειδητοποίησε ότι «το πρώτο βήμα για να μάθεις κάτι νέο είναι να κλίνεις σε αυτό που δεν ξέρεις, αντί να εστιάζεις σε αυτό που ξέρεις», είπε.

Ο Γκέιτς συμβούλεψε τους μαθητές να κάνουν το ίδιο.

«Κάποια στιγμή στην καριέρα σας, θα βρεθείτε να αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι σας», είπε. «Όταν συμβεί αυτό, μην πανικοβάλλεστε. Πάρτε μια ανάσα. Αναγκάστε τον εαυτό σας να σκεφτεί καλά τα πράγματα. Και μετά βρες έξυπνους ανθρώπους για να μάθεις».

Μπορείτε να βρείτε αυτούς τους έξυπνους ανθρώπους στο χώρο εργασίας, σε επαγγελματικούς ιστότοπους δικτύωσης ή μεταξύ των συνομηλίκων σας, πρόσθεσε. Η συμβουλή του για τη λήψη αυτής της βοήθειας: Μη φοβάστε να τη ζητήσετε.

«Κάντε μία δουλειά που λύνει ένα πρόβλημα»

Ο Γκέιτς ήταν υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη γνωστή φιλανθρωπική δωρεά του 2022, δίνοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δικά του χρήματα στο Ίδρυμα Gates για να στηρίξει το έργο του. Όπως ήταν αναμενόμενο, ενθάρρυνε τους μαθητές να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες για να βοηθήσουν άλλους.

«Αποφοιτάτε σε μια εποχή τεράστιας ευκαιρίας να βοηθήσετε τους ανθρώπους», είπε. «Νέες βιομηχανίες και εταιρείες αναδύονται κάθε μέρα που θα σας επιτρέψουν να ζήσετε κάνοντας τη διαφορά. Και η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία έχει καταστήσει ευκολότερο από ποτέ να έχει μεγάλο αντίκτυπο».

Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες, είπε ο Gates: Οι μαθητές θα μπορούσαν να πολεμήσουν την κλιματική αλλαγή ως δασολόγοι ή να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη ως προγραμματιστές. «Όταν περνάς τις μέρες σου κάνοντας κάτι που λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα, σου δίνει ενέργεια να κάνεις την καλύτερη δουλειά που μπορείς», είπε. «Σε αναγκάζει να είσαι πιο δημιουργικός και δίνει στη ζωή σου μια μεγαλύτερη αίσθηση του σκοπού».

«Μην υποτιμάς τη δύναμη της φιλίας»

Ως νεαρός ο Γκειτς δεν ήταν αρκετά κοινωνικός. Περνούσε τον περισσότερο χρόνο του στο μάθημα ή στη μελέτη, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τη δημιουργία φιλιών.

Το Σάββατο, ο Γκέιτς συμβούλεψε τους αποφοίτους να συνεχίσουν να εκτιμούν τις συνδέσεις που έκαναν σε όλο το κολέγιο.

«Οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις [συναναστραφεί] και που έχεις καθίσει δίπλα σε διαλέξεις δεν είναι απλώς συμμαθητές σου. Είναι το δίκτυό σας», είπε. «Οι μελλοντικοί συνιδρυτές και συνάδελφοί σας. Οι καλύτερες πηγές υποστήριξης, πληροφοριών και συμβουλών για εσας».

Μερικοί από τους παλαιότερους φίλους του Γκέιτς έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στη ζωή του. Ο φίλος του από το γυμνάσιο, Paul Allen, έγινε ο συνιδρυτής της Microsoft. Ένας από τους λίγους φίλους του στο κολέγιο, ο Steve Ballmer, έγινε ο διάδοχός του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft.

«Δεν είσαι τεμπέλης αν χαλαρώσεις λίγο»

Η σκληρή δουλειά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των αποδοχών ή σε άνοδο στην εταιρική ιεραρχία, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε εις βάρος του να… ζήσετε τη ζωή σας. Ο Γκέιτς έμαθε αυτό το μάθημα πολύ αργά, είπε.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να τα κάνουν ούτε οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα», είπε. Παρακολούθησε ακόμη και τους υπαλλήλους του στη Microsoft, σημειώνοντας ποιοι έμειναν στο γραφείο… αργά και ποιοι έφευγαν νωρίς.

Χρειάστηκε να γίνει μπαμπάς για να συνειδητοποιήσει ότι «υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από τη δουλειά», σημείωσε.

«Μην περιμένετε όσο εγώ για να μάθετε αυτό το μάθημα», είπε. «Αφιερώστε χρόνο για να καλλιεργήσετε τις σχέσεις σας. Για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Και να συνέλθεις από τις απώλειές σου. Κάντε ένα διάλειμμα όταν χρειάζεται. Χαλαρώστε και καθίστε με τους κοντινούς σας ανθρώπους όταν το χρειάζονται».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − eleven =