αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑApp που δήθεν ανιχνεύει τον κορωνοϊό μπαίνει στην συσκευή σου και ζητά… λίτρα για να μη χάσεις τα αρχεία σου

App που δήθεν ανιχνεύει τον κορωνοϊό μπαίνει στην συσκευή σου και ζητά… λίτρα για να μη χάσεις τα αρχεία σου

Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας DomainTools, ένας ιστότοπος υπόσχεται ότι προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα περιστατικά του κορωνοϊού, μέσω της Android εφαρμογής του, αλλά στην πραγματικότητα εγκαθιστά το Covidlock ransomware.

Ο ιστότοπος, γνωστός ως “coronavirusapp [.] Site” παρουσιάζει πιστοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του έχει πάνω από 6 εκατομμύρια κριτικές και βαθμολογία 4,4 αστέρων.

Η εφαρμογή υπόσχεται να στείλει ειδοποιήσεις στον χρήστη, όταν εντοπίζει κάποιο κρούσμα κορωνοϊού που βρίσκεται κοντά στην περιοχή του. Μόλις όμως ο χρήστης εγκαταστήσει την εφαρμογή και δώσει έγκριση για διάφορα δικαιώματα στη συσκευή του, δέχεται επίθεση από το Covidlock, το οποίο τον αναγκάζει να αλλάξει το κλείδωμα οθόνης του.

Στη συνέχεια το θύμα λαμβάνει ένα μήνυμα που του δίνει διορία 48 ώρες, για να πληρώσει τα λύτρα που του ζητάει. Το μήνυμα απειλεί το χρήστη ότι αν δεν πληρώσει έγκαιρα, θα σβήσει όλα τα δεδομένα από τη συσκευή του και επιπλέον θα διαρρεύσει τους λογαριασμούς των social media του. Το ποσό που ζητούν οι hacker είναι $100 σε bitcoin.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή κάποια περίπτωση που να έχουν καταβληθεί τα λύτρα. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ασφαλείας ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε αντίστροφη μηχανική και ανακάλυψε τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης και σκοπεύει να τα δημοσιεύσει σύντομα.

Φυσικά δεν είναι το μόνο περιστατικό που εκμεταλλεύεται την κατάσταση τρόμου που επικρατεί. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένας ψεύτικος χάρτης εντοπισμού του κορωνοϊού που εγκαθιστούσε ένα malware στους υπολογιστές για να κλέψει κωδικούς.

Η DomainTools σημειώνει ότι ένας ανησυχητικός αριθμός domain, καταχωρείται γύρω από τον κορωνοϊό. “Αυτές οι καταχωρήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές από αυτές είναι απάτες”.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 16 =