αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦάκελος Ελληνικό: Το master plan που κατατίθεται και οι εκκρεμότητες

Φάκελος Ελληνικό: Το master plan που κατατίθεται και οι εκκρεμότητες

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το γενικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (master plan ή Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης – ΣΟΑ) της έκτασης 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το βήμα αυτό φέρνει λίγο πιο κοντά την ολοκλήρωση της παραχώρησης της έκτασης στην κοινοπραξία εταιρειών Hellinikon Global I με επικεφαλής την Lamda Development, με το ζητούμενο να είναι να αποφευχθεί περαιτέρω καθυστέρηση. Και αυτό με δεδομένο ότι τον Απρίλιο του 2016, φαινόταν εφικτή η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαβημάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπλαση, έως το τέλος της φετινής άνοιξης – αρχές του καλοκαιριού, στόχος που μοιάζει μη ρεαλιστικός σήμερα.

Έως σήμερα η πρόοδος υλοποίησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών ενεργειών είναι πολύ μικρή.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, στις 19 Ιουλίου υπογράφηκε μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και της Hellinikon Global I η τροποποιημένη σύμβαση για την αξιοποίηση της έκτασης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση επιπλέον -των αρχικών αξίας 4,5 δισ. – επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ. Προβλέπει ακόμη την είσπραξη 410 εκατ. από 915 εκατ. μέχρι τη δεύτερη επέτειο της μεταβίβασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στον παραχωρησιούχο.

Την αναμενόμενη -για μέσα στον Φεβρουάριο- κατάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ του σχεδίου προεδρικού διατάγματος του ΣΟΑ, θα διαδεχτεί η θέση του σε δημόσια διαβούλευση και η έγκριση του από το Δημόσιο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κατατεθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου ανάπτυξης. Η ΣΜΠΕ όπως και το ΣΟΑ θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού από την αρμόδια διεύθυνση δασών, η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την χορήγηση άδειας καζίνο στην έκταση και η μεταφορά των δημόσιων υπηρεσιών και των προσφύγων που βρίσκονται στην έκταση. Τελικός σταθμός είναι η απόκτηση άδειας δόμησης από την Lamda Development που θα οδηγήσει στην έναρξη υλοποίησης της επένδυσης συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =