αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρεις κινήσεις για να σβήσεις τις αμφιβολίες από το μυαλό σου, όταν δοκιμάζεις κάτι νέο

Τρεις κινήσεις για να σβήσεις τις αμφιβολίες από το μυαλό σου, όταν δοκιμάζεις κάτι νέο

Θέλατε ποτέ να δοκιμάσετε κάτι νέο, αλλά μόλις αρχίσατε να το σκέφτεστε, αυτή η φωνή μέσα στο κεφάλι σας άρχισε να σας λέει ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει;

Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αυτός ο εσωτερικός επικριτής μπορεί να μας κρατήσει κολλημένους εκεί που είμαστε. Και αν δεν δοκιμάζουμε νέα πράγματα, μπορεί να μην ανακαλύψουμε ποτέ ότι αγαπάμε το πιάνο ή το blogging ή τα πορτογαλικά. Μπορεί να μην νιώσουμε ποτέ τη χαρά του windsurfing.

Μακροπρόθεσμα, συχνά μετανιώνουμε περισσότερο για τις χαμένες ευκαιρίες και τα πράγματα που δεν κάναμε.

Το αμερικανικό Success.com παραθέτει 3 κινήσεις για να σβήσεις τις αμφιβολίες από το μυαλό σου, όταν δοκιμάζεις κάτι νέο.

1. Μειώστε το… ποντάρισμα της εκκίνησης

Ένα πράγμα που μπορεί να μας εμποδίσει να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο είναι να συνδέουμε την ξεκίνημα με το «πρέπει να το τελειώσω». Αν δεν φτάσεις έως το τέλος, θα είναι μια αποτυχία.

Αυτό μπορεί να κάνει το ξεκίνημα να φαίνεται υπερβολικά ρισκαδόρικο. Αν το ξεκίνημα μας ”κλειδώνει” σε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στην αρχική μας απόφαση. Τι γίνεται αν διαπιστώσουμε ότι δεν θέλουμε – ή δεν μπορούμε – να το τελειώσουμε; Τι γίνεται αν ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση και δεν μας αρέσει; Ή τι γίνεται αν προπονούμαστε για έναν μαραθώνιο και δεν είμαστε καλοί σε αυτό; Εάν θεωρούμε τους εαυτούς μας επιτυχημένους μόνο όταν κατακτήσουμε έναν κλάδο ή περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού και δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό, τότε γιατί να προσπαθήσουμε;

Αν θέλουμε να είμαστε πιο τολμηροί δοκιμάζοντας νέα πράγματα, πρέπει να μειώσουμε το διακύβευμα της εκκίνησης. Πρέπει να κάνουμε τις προϋποθέσεις για την επιτυχία ευκολότερες, αφαιρώντας το «πρέπει να τελειώσει» από τις απαιτήσεις.

Αφήστε το τελικό αποτέλεσμα στην άκρη. Αντίθετα, αναρωτηθείτε αν πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το νέο πράγμα.

2. Σκεφτείτε τι μπορείτε να μάθετε

Το να δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο αντί να κολλάμε σε αυτά που γνωρίζουμε είναι πάντα ένα στοίχημα. Όταν δοκιμάζετε ένα νέο πιάτο σε ένα εστιατόριο, μπορεί να καταλήξετε με κάτι που δεν σας αρέσει και να χάσετε το αγαπημένο σας. Αλλά μπορεί επίσης να βρείτε κάτι που σας αρέσει ακόμα περισσότερο.

Θέλουμε μερικές φορές να παραμένουμε σε πράγματα που γνωρίζουμε και αγαπάμε, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ανοιχτοί στην εξερεύνηση νέων ευκαιριών. Αν δεν έχουμε ήδη βελτιστοποιήσει τέλεια τη ζωή μας, θα υπάρξουν πολλές καλές —και πολλές μεγάλες— ευκαιρίες εκεί έξω που δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει.

Ένα πλεονέκτημα της δοκιμής νέων πραγμάτων είναι ότι συχνά μαθαίνουμε τι μας αρέσει και τι όχι μέσω της εμπειρίας. Δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί στο να γνωρίζουμε τι θα μας κάνει ευτυχισμένους μέσω της απλής ενδοσκόπησης. Όσο περισσότερα πράγματα προσπαθούμε, τόσο περισσότερα δεδομένα θα έχουμε για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον εαυτό μας.

3. Απόλαυσε το

Ένας τρόπος με τον οποίο ο εσωτερικός μας επικριτής μπορεί να μας εμποδίσει να δοκιμάσουμε κάτι νέο είναι να μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε. Δεν έχουμε χρόνο για διασκέδαση. Ο χρόνος είναι χρήμα! Γιατί να αφιερώσετε δύο ώρες σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου όταν θα μπορούσατε να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο ασχολούμενοι με την δουλειά σας; Ή μαθαίνοντας μια νέα δεξιότητα;

Στην εποχή μας όπου υπάρχει εμμονή… στην παραγωγικότητα, νιώθουμε ενοχές που χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας με τρόπους που δεν θα μας «βελτιώσουν». Ακόμα και ο ελεύθερος χρόνος μας έχει μετατραπεί… σε δουλειά. Μας λένε ότι τα χόμπι μας πρέπει να φέρνουν χρήματα και να μετατρέπονται σε παράλληλα projects και ότι ο ελεύθερος χρόνος μας πρέπει να προάγει την προσωπική μας ανάπτυξη κάνοντάς μας εξυπνότερους, πιο δυνατούς, πιο ενδιαφέροντες, πιο χρήσιμους.

Εάν εστιάζουμε υπερβολικά στην παραγωγικότητα, κινδυνεύουμε να ξοδέψουμε όλο τον χρόνο και την ενέργειά μας για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και των ταλέντων μας, με τρόπους που παραγκωνίζουν άλλα πράγματα που κάνουν τη ζωή να αξίζει. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν τον ελεύθερο χρόνο ως κάτι σπάταλο ή μη παραγωγικό, είναι λιγότερο πιθανό να τον απολαύσουν. Η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι καλά πράγματα, αλλά το ίδιο και η χαρά, η σύνδεση με άλλους και η ικανοποίηση. Και η προσπάθεια μεγιστοποίησης του πρώτου υπονομεύει συχνά το δεύτερο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + three =