αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία «μαθήματα ευτυχίας» του Harvard που μπορείς να εφαρμόσεις

Τρία «μαθήματα ευτυχίας» του Harvard που μπορείς να εφαρμόσεις

«Πίσω στο πανεπιστήμιο, αποφάσισα (όπως και τόσοι πολλοί προπτυχιακοί φοιτητές) να ασχοληθώ με την ψυχολογία. Ήμουν απίστευτα τυχερή που σπούδασα στο «Εργαστήριο Ευτυχίας» του Χάρβαρντ, το οποίο φιλοξενούσε καθηγητές και ακαδημαϊκούς που επικεντρώνονταν στην αναζήτηση της ευτυχίας. Τι είναι και πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτή;». Έτσι ξεκινά το άρθρο της στο FastCompany η πετυχημένη επιχειρηματίας, Alexa von Tobel.

Και συμπληρώνει: «Ενώ η οικογένειά μου αναρωτιόταν τι στο καλό μάθαινα εκεί, εκείνη η περίοδος σπουδών μου έδωσε μερικά κρίσιμα μαθήματα από νωρίς, που άλλαξαν πλήρως την προσέγγισή μου στη δουλειά και τη ζωή».

Η ίδια παραθέτει 3 συγκεκριμένα «μαθήματα ευτυχίας» που έμαθε.

ΑΓΚΑΛΙΑΖΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΡΟΥΤΙΝΕΣ

Όλοι έχουμε απλές τελετουργίες που καθορίζουν την καθημερινότητά μας, όπως το να πιείτε έναν κρύο καφέ στο δρόμο για τη δουλειά και να συνομιλήσετε με τον barista ή να περπατήσετε με τον σκύλο σας σε μια γνωστή διαδρομή της γειτονιάς. Αυτές οι μικρές στιγμές είναι στην πραγματικότητα που μας φέρνουν ευτυχία. Δημιουργούν μια άυλη αίσθηση κοινότητας και σύνδεσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η πανδημία ήταν τόσο δύσκολη για πολλούς από εμάς — ανέτρεψε πλήρως τις καθημερινές μας ρουτίνες.

ΑΠΟΦΥΓΕ ΤΙΣ ΤΥΨΕΙΣ

Κάθε φορά που φτάνουμε σε μια κομβική στιγμή στη ζωή μας, συνήθως επηρεαζόμαστε από αυτό που πιστεύουμε ότι θα μας κάνει ευτυχισμένους. Πρέπει να μετακομίσω σε μια νέα πόλη; Πρέπει να αλλάξω δουλειά; Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το τι θα μπορούσε να πάει στραβά εάν κάνετε την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή και μπορεί να φαίνεται ότι η ευτυχία θα προέλθει από την επιλογή της ασφαλέστερης επιλογής.

«Αλλά ένα από τα μαθήματα που πήρα ήταν ότι αν ρωτήσεις τους 90χρονους ή τους ανθρώπους στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, τι θα άλλαζαν, πάντα μετανιώνουν για πράγματα που δεν έκαναν (όχι για όσα έκαναν )», λέει η επιχειρηματίας.

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Ναι, αυτό είναι ένα παλιό ρητό, αλλά υπάρχει κάποια βαθιά ριζωμένη αλήθεια εδώ. Λαμβάνουμε περισσότερη ευτυχία από άυλα πράγματα – χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους, διακοπές σε ένα νέο μέρος, μια συναυλία – παρά από υλικά πράγματα.

Ο καθηγητής Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ Μάικλ Νόρτον, έχει μιλήσει για αυτό το θέμα. Έχει κάνει βαθιά έρευνα γύρω από τη σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας. Ένα από τα παράδειγμά του είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το σπίτι τους. Θέλουν όλο και μεγαλύτερο, πιο μακριά από εκεί που εργάζονται.

Αντί αυτό να είναι θετικό, τελικά κάνουν μία μεγαλύτερη μετακίνηση και πιέζονται από την πρόσθετη ευθύνη του περισσότερου χώρου για διαχείριση. Όταν «τα κατάφεραν»… συνειδητοποίησαν ότι τα πράγματα στα οποία στόχευαν δεν τους έκαναν ευτυχισμένους.

Φυσικά, η αίσθηση της ευτυχίας μας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αν μπορέσετε να ριζώσετε τον εαυτό σας σε αυτές τις τρεις αρχές, θα ξεκινήσετε την πορεία προς την οικοδόμηση μιας χαρούμενης, ολοκληρωμένης ζωής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =