αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤο τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης. Και είναι… αρκετά κοντά μας

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης. Και είναι… αρκετά κοντά μας

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης. Ο πλανήτης LTT 1445Ac εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον δορυφόρο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) της NASA το 2022, αλλά ήταν δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές μέγεθός του λόγω του επιπέδου της τροχιάς του γύρω από το άστρο του, όπως αυτό φαίνεται από τη Γη.

«Υπήρχε η πιθανότητα αυτό το σύστημα να παρουσιάζει μια κακή γεωμετρία και αν αυτό συνέβαινε, δεν θα μπορούσαμε να μετρήσουμε σωστά το μέγεθός του. Όμως με τις δυνατότητες του Hubble προσδιορίσαμε τη διάμετρό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής ερευνήτρια Emily Pass του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο πλανήτης έχει 1,07 φορές τη διάμετρο της Γης, άρα πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη όπως η Γη με παρόμοια επιφανειακή βαρύτητα. Παρόλα αυτά, δεν είναι βιώσιμος, καθώς η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φτάνει τους 260ºC. Αποτελεί μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος που βρίσκεται μόλις 22 έτη φωτός μακριά, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πλησιέστερους εξωπλανήτες που διέρχονται από ένα αστέρι.

«Οι διερχόμενοι πλανήτες είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, καθώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την ατμόσφαιρά τους με φασματοσκοπία, όχι μόνο με το Hubble αλλά και με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», δήλωσε η Pass.

«Η μέτρησή μας είναι σημαντική γιατί μας λέει ότι πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ κοντινό γαιώδη πλανήτη. Ανυπομονούμε για τις επόμενες παρατηρήσεις που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ποικιλομορφία των πλανητών γύρω από άλλα άστρα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + three =