αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο οικοσύστημα τεχνολογικών εταιριών που θα δημιουργήσει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Το οικοσύστημα τεχνολογικών εταιριών που θα δημιουργήσει η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Η είδηση είναι γνωστή από την περασμένη εβδομάδα. Η Microsoft θα κάνει μια νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί το Capital.gr, o ουσιαστικός αντίκτυπος της επένδυσης ξεπερνά το οικονομικό της αποτύπωμα. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνολογικός κολοσσός του μεγέθους της Microsoft δεν περιορίζεται απλώς στην παρουσία του στη χώρα μας, αλλά προχωρά και στη δημιουργία μιας κρίσιμης ψηφιακής υποδομής, η οποία μάλιστα δεν θα εξυπηρετεί μόνο την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αγορά. “Είναι μια επένδυση που καθορίζει τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη”, σημειώνουν.

Στροφή σε λύσεις cloud 

Η δημιουργία του Data Center Region της Microsoft αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στροφή των ελληνικών επιχειρήσεων στις λύσεις Cloud. Η αποθήκευση των ψηφιακών δεδομένων στο Cloud (υπολογιστικό νέφος) προτιμάται ολοένα και περισσότερο από τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς αποτελεί μια λύση πιο οικονομική από τη διατήρηση servers, αλλά και πιο αποδοτική.

Έτσι, η επένδυση της Microsoft αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών λογισμικού και hardware που θα λειτουργεί υποστηρικτικά όχι μόνο στην επένδυση αυτή καθαυτή, αλλά και στις εταιρείες που θα επιλέξουν λύσεις στο Cloud. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως εταιρείες όπως οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο data center στην Ελλάδα.  

Την τάση αυτή ενισχύει και το γεγονός το ότι τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στη χώρα μας, που σημαίνει αφενός μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων.

Κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες 

Σημαντική είναι και η δέσμευση της Microsoft για την κατάρτιση και πιστοποίηση 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων, μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους και 20.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες δημιουργίας και κάλυψης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της ψηφιακής τεχνολογίας.

O οδικός χάρτης της επένδυσης  

Το σύμπλεγμα data center της Microsoft θα χωροθετηθεί στην Αττική, μια απόφαση που πάρθηκε για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους, καθώς αυτού του είδους οι υποδομές απαιτούν ισχυρά δίκτυα τηλεπικοινωνιών αλλά και ενέργειας. Προωθείται η δημιουργία τριών διακριτών μονάδων, ενώ ακόμα διερευνώνται οι πιθανές τοποθεσίες, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκρίνεται περιοχή στα Μεσόγεια. Άγνωστος παραμένει ο χρόνος υλοποίησης, αν και βάσει της διεθνούς εμπειρίας θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την κατασκευή.

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα και σε περίπτωση βλάβης σε μία εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή για άλλο λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του “αρνητικού αποτυπώματος” CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =