αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤουρκία: Στο 45% αύξησε τα επιτόκια

Τουρκία: Στο 45% αύξησε τα επιτόκια

Την ώρα που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εξετάζουν πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, μία νομισματική αρχή επιμένει να τα αυξάνει, αφού είνα αντιμέτωπη με εκρηκτικό πληθωρισμό και ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.

Ο λόγος για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, που προέβη σήμερα σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 250 μονάδες βάσης, στο 45%.

Η αύξηση ήταν αναμενόμενη από τους περισσότερους αναλυτές, αφού ο πληθωρισμός στη χώρα σκαρφάλωσε τον Δεκέμβριο στο 64,8% από 62% τον Νοέμβριο, ενώ η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με την ισοτιμία της σε πάνω από 30 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά με τις τοπικές εκλογές να πλησιάζουν τον Μάρτιο.

Να θυμίσουμε ότι η σημερινή είναι η 8η διαδοχική αύξηση από τις εκλογές του Μαΐου 2023, μετά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκατέλειψε την επιμονή του σε χαμηλά επιτόκια. Ύστερα από αρκετές «καρατομήσεις» κεντρικών τραπεζιτών και συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο μίας, υποτίθεται, ανεξάρτητης αρχής, αποφάσισε να αφήσει την τουρκική κεντρική τράπεζα να κάνει αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή το νόμισμα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 38% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, ενώ έχει χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 2 =