αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤουρκία: Καθηγήτρια crypto διόρισε στην κεντρική τράπεζα ο Ερντογάν

Τουρκία: Καθηγήτρια crypto διόρισε στην κεντρική τράπεζα ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τη Φατμά Οζκιούλ, καθηγήτρια που διδάσκει crypto και blockchain, στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

H Οζκιούλ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, είναι το νεότερο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε το πρωί του Σαββάτου, γράφει το Bloomberg. Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς της καθηγήτριας είναι ο λογιστικός έλεγχος και τα χρηματοοικονομικά, ενώ έχει παραδώσει μαθήματα σε τομείς όπως η τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με βιογραφικό της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε μια νέα ομάδα για τη διαχείριση της οικονομίας αφού κέρδισε τις γενικές εκλογές τον Μάιο, διορίζοντας κατά πρώτον την πρώην banker της Goldman Sachs Χαφιζέ Ερκάν ως διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας. Εν συνεχεία, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5%. Η νομισματική σύσφιξη επιταχύνθηκε αφότου ο Ερντογάν αντικατέστησε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής τον Ιούλιο.

Ο διορισμός της Οζκιούλ δεν αναμένεται να αλλάξει την τρέχουσα πορεία της νομισματικής πολιτικής. Οι τελευταίες δημοσιεύσεις της αφορούν το blockchain, τα περιουσιακά στοιχεία crypto και τις χρηματοοικονομικές επιπτώσεις τους. Δημοσίευσε ένα βιβλίο για τη λογιστική σε crypto assets το 2022, σύμφωνα με το προφίλ της.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας παρουσίασε μια πλατφόρμα για την ψηφιακή τουρκική λίρα το 2021 και διεξήγαγε δοκιμές συναλλαγών με ψηφιακές λίρες στα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα το επόμενο έτος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 6 =