αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά πρέπει να μιλάς λιγότερο ή περισσότερο για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση; Οι ερευνητές έδωσαν την απάντηση

Τελικά πρέπει να μιλάς λιγότερο ή περισσότερο για να κάνεις καλή πρώτη εντύπωση; Οι ερευνητές έδωσαν την απάντηση

Σε συζητήσεις με αγνώστους, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να μιλούν λιγότερο από το 50% του χρόνου για να είναι συμπαθείς, αλλά περισσότερο από το 50% του χρόνου για να είναι ενδιαφέροντες, σύμφωνα με νέα έρευνα που έκαναν οι Tim Wilson, Dan Gilbert και Quinn Hirschi .

Αλλά ανακάλυψαν επίσης ότι αυτή η διαίσθηση είναι λάθος. «Το paper μας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, ρίχνει φως στην επικράτηση αυτών των πεποιθήσεων και στο πώς είναι λάθος με δύο τρόπους» εξηγούν οι ερευνητές.

«Πρώτον, διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να μιλούν περίπου το 45% του χρόνου για να είναι συμπαθείς σε μια συνομιλία ένας προς έναν με κάποιον που μόλις γνώρισαν. Ωστόσο, φαίνεται ότι το να μιλάς λίγο περισσότερο είναι στην πραγματικότητα καλύτερη στρατηγική» συμπληρώνουν.

Και σημειώνουν: «Στη μελέτη μας, αναθέσαμε τυχαία σε άτομα να μιλούν για το 30%, το 40%, το 50%, το 60% ή το 70% του χρόνου σε μια συνομιλία με κάποιον που μόλις γνώρισαν. Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότεροι μιλούσαν οι συμμετέχοντες, τόσο περισσότερο άρεσαν στους νέους συνομιλητές τους. Ονομάζουμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι το να είσαι πιο ήσυχος σε κάνει πιο συμπαθή ‘προκατάληψη επιφυλακτικότητας’».

Αυτή ήταν μόνο μία μελέτη με 116 συμμετέχοντες. Αλλά το αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα προηγούμενα ευρήματα άλλων ερευνητών.

«Το δεύτερο λάθος που διαπιστώσαμε ότι κάνουν οι άνθρωποι, είναι ότι αποτυγχάνουν να καταλάβουν ότι οι νέοι συνομιλητές τους θα σχηματίσουν εντυπώσεις για αυτούς που δεν είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένες. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι είναι απίθανο να απομακρυνθούν από μια συνομιλία με κάποιον νέο πιστεύοντας ότι ο συνομιλητής τους ήταν αρκετά ενδιαφέρον αλλά όχι πολύ συμπαθητικός. Μάλλον, είναι πιθανό να σχηματίσουν μια σφαιρική εντύπωση – για παράδειγμα, μια γενικά θετική εντύπωση, στην οποία βλέπουν τον συνομιλητή τους ως ενδιαφέρον και συμπαθητικό», καταλήγουν οι ερευνητές.

Άρα λοιπόν, την επόμενη φορά που θα γνωρίσεις ένα άτομο, μίλα λίγο περισσότερο. Κάνει καλό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − one =