αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα επαγγέλματα που -ίσως- δεν θα υπάρχουν το 2030

Τα επαγγέλματα που -ίσως- δεν θα υπάρχουν το 2030

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και είναι δεδομένο ότι κάποια επαγγέλματα θα «χαθούν» ή θα γίνονται πλέον αυτόματα από μηχανές. Στην παρακάτω λίστα θα δεις μερικά επαγγέλματα που -ίσως- δεν θα υπάρχουν το 2030.

1. Ταξιδιωτικός πράκτορας

Υπήρχε μια εποχή που για να κάνετε μία καλοκαιρινή κράτηση στην Ισπανία έπρεπενα πάτε σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο το απόγευμα του Σαββάτου, να κοιτάζετε μερικά φυλλάδια και να βάλετε έναν χαρούμενο εκπρόσωπο πωλήσεων να τα συνδυάζει όλα σε έναν μεγάλο υπολογιστή.

Τώρα, με την αφθονία των εύχρηστων ιστοσελίδων σύγκρισης, ο καθένας μπορεί να κανονίσει τις διακοπές του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η τραπεζική σας κάρτα και μερικές ελεύθερες ώρες για να ερευνήσετε τον προορισμό σας, με εταιρείες όπως η Skyscanner, η Trivago και η Opodo να προσαρμόζουν τις αναζητήσεις πτήσεων και ξενοδοχείων στην ακριβή τιμή και το εύρος ημερομηνιών σας. Πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες το έχουν συνειδητοποιήσει και κλείνουν υποκαταστήματα για να επικεντρωθούν στις διαδικτυακές τους προσφορές.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες ευκαιρίες στην ευρύτερη ταξιδιωτική βιομηχανία.

2. Βιβλιοθηκάριος

Οι βιβλιοθηκάριοι ήταν απαραίτητοι για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν και να δανειστούν βιβλία, αλλά ο ρόλος τους έγινε λιγότερο κρίσιμος με την εμφάνιση των ψηφιακών βιβλιοθηκών. Οι άνθρωποι έχουν πλέον πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών με το πάτημα ενός κουμπιού, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει φθίνουσα ανάγκη για βιβλιοθηκονόμους σε πολλά μέρη.

3. Υπάλληλοι Εισαγωγής Δεδομένων

Ο αυτοματισμός αναλαμβάνει πολλές εργασίες εισαγωγής δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για χειρωνακτική εργασία σε αυτόν τον τομέα. Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες πληροφοριών γρήγορα και με ακρίβεια, εξαλείφοντας την ανάγκη να τις καταγράψει κάποιος χειροκίνητα. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν πλέον τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, η οποία τους επιτρέπει να εισάγουν δεδομένα και πληροφορίες απευθείας στα συστήματά τους χωρίς να χρειάζονται χειρωνακτική εργασία.

4. Εργάτης εργοστασίου

Τα ρομπότ γίνονται γρήγορα μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στη χειρωνακτική εργασία στα εργοστάσια και πολλές εταιρείες επενδύουν τώρα στην τεχνολογία αυτοματισμού. Τα ρομπότ μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τους ανθρώπους, καθιστώντας τα όλο και πιο ελκυστικές επιλογές για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια μπορεί να γίνουν σύντομα επάγγελμα υπό εξαφάνιση.

5. Ταχυδρόμος

Η ψηφιακή εποχή έχει κάνει τους ταχυδρόμους σχεδόν «ξεπερασμένους». Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντικαταστήσει το παραδοσιακό ταχυδρομείο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει φθίνουσα ζήτηση για ταχυδρομεία και μεταφορείς αλληλογραφίας. Επιπλέον, η άνοδος των ηλεκτρονικών πληρωμών όπως το PayPal και το Venmo μείωσε την ανάγκη αποστολής φυσικών επιταγών ή χρηματικών εντολών μέσω ταχυδρομείου.

6. Ταμίες

Οι ταμίες είναι ένας από τους πιο γνωστούς ρόλους που μπορεί να ξεπεραστούν σύντομα. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, περισσότερα προϊόντα μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά ή μέσω αυτοματοποιημένων ταμιών, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ταμίες σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ. Επίσης, τα αυτοματοποιημένα συστήματα ολοκλήρωσης αγοράς μπορούν να σαρώσουν αντικείμενα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για τις επιχειρήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 11 =