αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «εθισμοί» που έχουν οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τέσσερις «εθισμοί» που έχουν οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε όλοι να είναι ευτυχισμένοι, σωστά; Φυσικά.

Eκτός αν, προσπαθώντας να κάνετε όλους τους άλλους ευτυχισμένους, καταλήξετε να κάνετε κάποια ζημιά στον εαυτό σας.

Η ευχαρίστηση των ανθρώπων μπορεί να πηγάζει από την αληθινή φροντίδα και συμπόνια για τους άλλους. Και όχι μόνο. Πολλοί άνθρωποι που δεν αισθάνονται υπέροχα για τον εαυτό τους θα στραφούν προς τα έξω για την επικύρωση που δεν μπορούν να λάβουν εσωτερικά. Προκειμένου να αισθάνονται αποδεκτοί, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή και τον έπαινο από τους άλλους, κάνοντας τους χάρες και υποτάσσοντας τα δικά τους συναισθήματα και επιθυμίες για να βάλουν πρώτα εκείνα των άλλων.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά τις 5 συμπεριφορές που θα δείτε παρακάτω- και οι περισσότερες μπορεί να είναι πραγματικά επιζήμιες για τον εαυτό τους. Πόσες από αυτές έχεις;

1) Λες «ναι» σε όλα

Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια όσων θέλουν να ευχαριστούν τους πάντες, είναι ότι λένε ναι σχεδόν σε ό,τι έρχεται στο δρόμο τους.

Αν και αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται ευχάριστοι, φιλικοί και προσανατολισμένοι στην ομάδα, μακροπρόθεσμα δεν τους ωφελεί.

Αν συμφωνείς σε όλα, σίγουρα δεν ζεις μια ζωή όπως την θες. Δεν υπάρχει περίπτωση να πιστεύεις πάντα ότι αυτό που λένε οι άλλοι είναι σωστό και δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνείς πάντα με τις απόψεις τους.

Έτσι, όταν λέτε πάντα ναι ή συμφωνείτε, απορρίπτετε τις δικές σας ιδέες και σπρώχνετε τον πραγματικό σας εαυτό στο παρασκήνιο.

Το άλλο θέμα είναι ότι τελικά παίζετε απλώς το ρόλο μιας… κρεμάστρας. Στο τέλος οι άλλοι σας βλέπουν ως εργαλείο για τις δικές τους ανάγκες.


2) Αποφυγή συγκρούσεων

Φυσικά, αν λέτε ναι σε όλα, δεν πρόκειται ποτέ να διαφωνήσετε ή να τσακωθείτε με κανέναν άλλον.

Οι άνθρωποι που ευχαριστούν τους πάντες, είναι γνωστοί για την αποφυγή των συγκρούσεων επειδή προτιμούν να μην εκφράζονται όταν πρέπει να έρθουν σε επαφή με κάποιον άλλο.

Πάντα θέλουν τα πράγματα να κυλούν ομαλά και θα προτιμούσαν να θυσιάσουν τα δικά τους συναισθήματα εάν αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη.

Δεν είναι ωραίο αυτό; Λοιπόν, ναι, είναι ωραίο για όλους, εκτός από εσάς.

Οι άλλοι δεν θα εκτιμούν τις απόψεις και τα συναισθήματά σας αρκετά. Και κάθε φορά που επιλέγετε να αποφύγετε μια σύγκρουση αντί να υπερασπιστείτε τις απόψεις σας, ενισχύετε αυτό το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης.

3) Απολογείσαι πολύ συχνά

Μερικοί άνθρωποι δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη. Θεωρούνται αλαζονικοί και εγωιστές.

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να έχει δίκιο και να κάνει το σωστό συνέχεια, έτσι δεν είναι;

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που ζητούν συγγνώμη… συνέχεια; Μπορούν να θεωρηθούν ως υπερβολικά ντροπαλοί και πράοι. Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν όσους απολογούνται για τα πάντα, ως αδύναμους.

Ένα ισορροπημένο άτομο υποτίθεται ότι μπορεί να αναλογιστεί τις πράξεις του και να αναλάβει την ευθύνη για τα πράγματα που κάνει λάθος. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, σωστά;

Αλλά αν κυκλοφορείτε ζητώντας συγγνώμη για πράγματα που δεν είναι δικό σας λάθος ή ακόμα και δεν έχουν καμία σχέση με εσάς, μάλλον προσπαθείτε πολύ σκληρά να ευχαριστήσετε τους ανθρώπους και να διατηρήσετε τα πράγματα ομαλά προσφέροντας τον εαυτό σας ως αποδιοπομπαίο τράγο.

4) Δεν βάζεις όρια

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται πολύ να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν τα προσωπικά τους όρια.

Αυτά τα όρια είναι οι γραμμές που δεν πρέπει να περάσετε ή να αφήνετε τους άλλους να περάσουν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει να τραβήξετε μια γραμμή ανάμεσα σε πράγματα που θα ήσασταν ηθικά άνετα να κάνετε και άλλα που δεν θέλετε. Μπορεί επίσης να σημαίνει τη δημιουργία ορίων σχετικά με τις προσωπικές πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με άλλους.

Τα όρια είναι σημαντικά επειδή σας βοηθούν να διατηρήσετε μια αίσθηση σεβασμού για τον εαυτό σας και επίσης εμποδίζουν τους άλλους να σας εκμεταλλευτούν.

Αλλά όταν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορείτε να παλέψετε να θέσετε αυτά τα όρια. Έτσι, οι άνθρωποι θα σας ζητήσουν να κάνετε πράγματα με τα οποία δεν αισθάνεστε άνετα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + thirteen =