αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις έξυπνοι τρόποι για να δείξεις σε κάποιον ότι τα ψέματα του… δεν περνάνε σε εσένα

Τέσσερις έξυπνοι τρόποι για να δείξεις σε κάποιον ότι τα ψέματα του… δεν περνάνε σε εσένα

Η πλοήγηση στις σχέσεις με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αλλοιώνουν την πραγματικότητα προς όφελός τους.

Εάν έχετε να κάνετε με ένα τέτοιο άτομο, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να προστατεύετε τον εαυτό σας και να μένετε στη θέση σας.

Η αναγνώριση της χειραγώγησης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, η απλή επίγνωση δεν αρκεί – χρειάζεστε αποτελεσματικές στρατηγικές για να δείξετε στους χειραγωγούς ότι οι εξαπατήσεις τους δεν λειτουργούν πάνω σας…

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε σε 4 τέτοιες στρατηγικές, παρέχοντας σαφείς οδηγίες για το πώς να διεκδικήσετε τα όριά σας και να διατηρήσετε τον έλεγχο των αλληλεπιδράσεων σας.

Θέστε σταθερά όρια

Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να δείξετε στον χειραγωγό ότι δεν θα ανεχτείτε την ανεντιμότητα. Τα όρια χρησιμεύουν ως κατευθυντήρια γραμμή για το πώς περιμένετε να σας φέρονται και ποιες συμπεριφορές δεν θα αποδεχτείτε.

Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τα σημεία όπου ο χειριστής τείνει να ξεπερνά τα όρια. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον χρόνο, τον χώρο ή τα προσωπικά σας θέματα.

Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με βεβαιότητα τα όριά σας και τηρήστε τα, ανεξάρτητα από την αντίδραση του άλλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο καθορισμός ορίων δεν αφορά τον έλεγχο της συμπεριφοράς του άλλου ατόμου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου για τον εαυτό σας και τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας.

Επικοινωνήστε δυναμικά

Το να μάθετε να επικοινωνείτε δυναμικά είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για να δείξετε στον χειριστή ότι δεν αγοράζετε… τα ψέματά του. Η διεκδικητική επικοινωνία περιλαμβάνει την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων σας με ειλικρίνεια, αλλά με σεβασμό, χωρίς να είστε επιθετικοί ή παθητικοί.

Όταν επικοινωνείτε, κρατήστε τις δηλώσεις σας εστιασμένες στα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας, αντί να κατηγορείτε τους άλλους ή να τους επικρίνετε.

Εκφράσετε τα συναισθήματά σας, με φράσεις όπως «Νιώθω ασέβεια όταν…» ή «Χρειάζομαι ειλικρίνεια στις αλληλεπιδράσεις μας».

Αποφύγετε να παρασυρθείτε σε καυγάδες ή δικαιολογίες. Οι χειριστικοί τύποι συχνά χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές για να εκτρέψουν τη συζήτηση και να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Μείνετε συνεπείς

Η συνέπεια είναι το κλειδί κατά την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Αυτό σημαίνει να επιβάλλετε με συνέπεια τα όριά σας, να επικοινωνείτε δυναμικά και να διατηρείτε τη συναισθηματική σας ψυχραιμία.

Η συνέπεια στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επηρεαστείτε από τις τακτικές τους.

Εάν αμφιταλαντεύεστε ή δείχνετε αβεβαιότητα, ο άλλος μπορεί να το δει ως ευκαιρία να ανακτήσει τον έλεγχο. Είναι φυσιολογικό να έχετε στιγμές αμφιβολίας ή αδυναμίας, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε σταθεροί και συνεπείς στις απαντήσεις σας.


Αναζητήστε υποστήριξη

Ανεξάρτητα από το πόσο υπομονετικοί ή δυνατοί είστε, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης μπορεί να είναι αγχωτική.

Η αναζήτηση υποστήριξης από έμπιστους φίλους, την οικογένεια ή επαγγελματίες, μπορεί να είναι ανεκτίμητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορούν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, άλλες οπτικές, ακόμη και πρακτικές συμβουλές για το πώς να χειριστείτε τον χειραγωγό.

Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε άλλους. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση μόνοι σας. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους μπορεί να προσφέρουν νέες στρατηγικές ή λύσεις που δεν είχατε σκεφτεί!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − four =