αρχικηVIRALΠέντε απλά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο είναι συναισθηματικά ασταθές

Πέντε απλά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο είναι συναισθηματικά ασταθές

Το να είσαι συναισθηματικά ασταθής κάνει τη ζωή να μοιάζει με μια συνεχή βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ. Τέτοιοι τύποι ανθρώπων πιθανότατα δεν θέλουν να αισθάνονται τόσα πολλά κυμαινόμενα συναισθήματα και θα ήθελαν να φύγουν από τη διαδρομή, αλλά απλώς δεν ξέρουν πώς. Η συναισθηματική αστάθεια μπορεί να συμβεί λόγω ορισμένων γεγονότων της ζωής ή παιδικό τραύμα. Μια κακοποίηση μπορεί επίσης να την πυροδοτήσει.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει κάποια διαταραχή, μπορεί να φαίνεται συναισθηματικά ασταθής και να εμφανίζει ορισμένα χαρακτηριστικά. Αν κάποιος δείξει τις παρακάτω συμπεριφορές, μπορεί να παλεύει με την ψυχική του υγεία και να δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του.

1 – Ένα συναισθηματικά ασταθές άτομο μπορεί να έχει τυχαίες εκρήξεις θυμού

Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι μπορεί να θυμώσουν για ασήμαντα πράγματα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να περπατήσετε πάνω σε τσόφλια αυγών γύρω τους… επειδή ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να τους προκαλέσει. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να κυμαίνεται ανάμεσα στο να είναι απόλυτα ευχάριστο και στο να ”σκάει” χωρίς προφανή λόγο. Αυτό κάνει τις σχέσεις με τους άλλους πολύ δύσκολες.

Μπορεί να φωνάζουν και να ουρλιάζουν, ανάλογα με την ένταση του θυμού. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε γύρω από αυτό το άτομο, ζητήστε βοήθεια από έμπιστα μέλη της οικογένειας ή από έναν ειδικό.

2 – Ασταθείς σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα συναισθηματικά ασταθές άτομο θα έχει δυσκολία στο να διατηρήσει σχέσεις. Ακόμη και οι πιο μικρές διαφωνίες μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους για τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται συνεξαρτώμενοι από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους, επομένως μπορεί να αναστατωθούν πολύ όταν κάποιος δεν υποστηρίζει την εικόνα που δημιούργησαν για αυτόν. Ακριβώς όπως βάζουν τους ανθρώπους σε ένα βάθρο, μπορεί να εκφράσουν υπερβολικό θυμό όταν κάποιος τους πληγώνει.

3 – Δυσκολία να κρατήσει δουλειές

Ένας άλλος δείκτης ενός προβλήματος ψυχικής υγείας, είναι η εναλλαγή μεταξύ θέσεων εργασίας συχνά. Φυσικά, όλοι κουράζονται από συγκεκριμένες δουλειές ή καριέρες και μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι θέλουν κάτι άλλο μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το να μην μπορείς να κρατήσεις θέσεις εργασίας για έξι μήνες μπορεί να υποδηλώνει ένα βαθύτερο πρόβλημα. Το Job hopping μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο παλεύει με την εικόνα του εαυτού του και αλλάζει δουλειά σύμφωνα με την προσωρινή αντίληψη που έχει για τον εαυτό του.

4 – Υπερβολικές αντιδράσεις σε όλα

Ένα άτομο με συναισθηματική αστάθεια θα έχει ακραίες αντιδράσεις ακόμη και σε μικρά πράγματα, όπως αν ο/η σύντροφός του/της ξεχάσει να πληρώσει έναν λογαριασμό ή μείνει έξω ως αργά το βράδυ για ένα δείπνο. Μπορεί να κάνουν υποθέσεις για το πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις και να αντιδρούν πριν επιτρέψουν στον άλλο  να εξηγήσει τα πράγματα. Όλα τους φαίνονται σαν το τέλος του κόσμου και δεν ξέρουν πώς να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Εμφανίζουν ακραία συναισθήματα ως μηχανισμό αντιμετώπισης γιατί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το άγχος ή τις δύσκολες καταστάσεις.

5 – Οι συναισθηματικά ασταθείς άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η κακή αυτοεκτίμηση. Μπορεί να μην το δείχνουν, αλλά κατά βάθος δεν αισθάνονται αρκετά καλά. Μερικές φορές αυτό εμφανίζεται όταν δεν τα καταφέρνει σε κάτι. Πχ όταν το άτομο νιώθει ότι δεν έχει ό,τι χρειάζεται για να βρει μια σταθερή δουλειά. Μπορεί να κάνουν άθλιες δουλειές σε φαστ φουντ ή σε άλλες βιομηχανίες χαμηλών αμοιβών επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ή, μπορεί να επιλέξουν συντρόφους που δεν αγαπούν επειδή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο.

Ένα άλλο σημάδι χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι να ενεργούν ή να γίνονται υπερβολικά αμυντικοί όταν κάποιος τους επικρίνει. Μπορεί να συμφωνούν κρυφά με το άτομο, αλλά δεν θέλουν να το παραδεχτούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 10 =