αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα θετικά πράγματα που θα σου συμβούν αν περνάς χρόνο μέσα στην απόλυτη ησυχία- Μία τακτική που εφαρμόζει και ο Bill Gates

Τέσσερα θετικά πράγματα που θα σου συμβούν αν περνάς χρόνο μέσα στην απόλυτη ησυχία- Μία τακτική που εφαρμόζει και ο Bill Gates

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για την τακτική του Bill Gates. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, περνά μια ή δύο εβδομάδες τον χρόνο, μόνος μέσα σε μια καλύβα στο δάσος. Μια τέτοια εβδομάδα την ονομάζει «Think Week».

Ο Gates φτάνει με ελικόπτερο ή υδροπλάνο στην απομονωμένη καλύβα. Περνά τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας μηνύματα από εργαζομένους της Microsoft, τα οποία αφορούν νέες καινοτομίες ή πιθανές επενδύσεις. Το κάνει μάλιστα τόσο έντονα, που φτάνει να διαβάζει ως και 18 ώρες την ημέρα.

Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική του Bill Gates. H δουλειά που έκανε κατά τις solo εβδομάδες στο παρελθόν, οδήγησαν την Microsoft στο να δημιουργήσει τον Internet Explorer το 1995. Και άλλα διάσημα projects που είδαμε ανά τα χρόνια.

Οι «Think Weeks» του Gates ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθώς όμως ο Gates εξέλισσε αυτή την τακτική, δεν άφηνε κανέναν να μπαίνει στην καλύβα που βρισκόταν, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Τα οφέλη της ησυχίας συχνά αγνοούνται επειδή η σιωπή έχει γίνει ένα… σπάνιο αγαθό στον σημερινό κόσμο. Το να βρούμε μια ήσυχη στιγμή για τον εαυτό μας είναι δύσκολο με συνεχείς ειδοποιήσεις, τηλεφωνήματα, αναρτήσεις στα social media και άλλους περισπασμούς. Ωστόσο, η μοναξιά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική, σωματική και συναισθηματική μας υγεία.

Σε έναν κόσμο που εκτιμά την παραγωγικότητα, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε ένα διάλειμμα από τη φασαρία της καθημερινής ζωής. Αλλά η ενσωμάτωση ”χρόνου ησυχίας” στη ρουτίνα μας μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη με την ολοκλήρωση μιας εργασίας στη λίστα υποχρεώσεων μας.

Εδώ είναι μερικά θετικά που θα δεις να σου συμβαίνουν.

1. Βοηθά στη χαλάρωση και μειώνει το άγχος

Στον σημερινό κόσμο, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από θόρυβο και ερεθίσματα. Η συνεχής ροή πληροφοριών και επικοινωνίας μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση μεγάλου άγχους και στρες. Ωστόσο, η σιωπή μπορεί να προσφέρει καταφύγιο από αυτή την αισθητηριακή υπερφόρτωση. Μπορεί να προάγει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σιωπή μπορεί να επηρεάσει θετικά το σώμα και το μυαλό.

2. Ενισχύει τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της ησυχίας είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Η εστίαση σε μια συγκεκριμένη εργασία ή πρόβλημα μπορεί να είναι δύσκολη όταν περιβάλλεστε από θόρυβο και περισπασμούς. Ωστόσο, σε στιγμές σιωπής μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που μας επιτρέπει να εστιάζουμε και να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα.

Αυτό τελικά βελτιώνει την ικανότητά μας να παράγουμε νέες ιδέες και λύσεις. Η σιωπή παρέχει ένα χώρο για προβληματισμό και ενδοσκόπηση, επιτρέποντάς μας να εξερευνήσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας πιο έντονα. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις πεποιθήσεις, τις αξίες και τις συμπεριφορές μας. Είναι απαραίτητο για την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. Επιπλέον, αναλύοντας τις εμπειρίες μας, μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας και να πάρουμε πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις στο μέλλον.

3. Βελτιώνει την επικοινωνία

Το να περνάμε χρόνο μόνοι, μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ισχυρότερες σχέσεις με τους άλλους. Όταν είμαστε σε μια συζήτηση, συχνά εστιάζουμε σε αυτό που θέλουμε να πούμε στη συνέχεια. Συνήθως δεν ακούμε προσεκτικά τι λέει ο άλλος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, κακή επικοινωνία και σύγκρουση.

Ωστόσο, εξασκώντας τη… σιωπή και την ενεργή ακρόαση, μπορούμε να βελτιώσουμε την επικοινωνιακή μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συνδέσεις με τους άλλους. Θα μπορούμε να ακούμε καλύτερα τι λένε οι άλλοι χωρίς διακοπή ή απόσπαση της προσοχής. Αυτό μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πληρέστερα την οπτική τους και να ανταποκριθούμε πιο προσεκτικά.

Επιπλέον, η σιωπή μπορεί να μας βοηθήσει να συντονιστούμε περισσότερο με μη λεκτικές ενδείξεις, όπως τον τόνο της φωνής, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Αυτό μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τα συναισθήματα και τις προθέσεις του άλλου ατόμου.

4. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Η σιωπή είναι απαραίτητη για την προώθηση της καλύτερης ποιότητας ύπνου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ηχορύπανσης που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Ακόμη και μικρές διαταραχές, όπως το ρολόι που χτυπάει, μπορεί να διακόψουν την ξεκούρασή μας όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε. Αυτό μπορεί να μας εμποδίσει να κοιμηθούμε καλά. Στην ησυχία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα γαλήνιο περιβάλλον που προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ο ύπνος σε ένα ήσυχο περιβάλλον μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας υποβάλλεται σε διαδικασίες αποκατάστασης, απαραίτητες για τη σωματική και ψυχική ευεξία. Ωστόσο, αυτές οι διαδικασίες μπορεί να διαταραχθούν από εξωτερικό θόρυβο και περισπασμούς. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου μας και να μας αφήσει κουρασμένους και αγχώδεις μόλις ξυπνήσουμε. Δημιουργώντας ένα ήσυχο περιβάλλον ύπνου, μπορούμε να προωθήσουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 7 =