αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο Χρηματιστήριο μπαίνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 30%

Στο Χρηματιστήριο μπαίνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 30%

Τον δρόμο για το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνει, έπειτα από προετοιμασία μηνών, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, με την εκκίνηση της δημόσιας προσφοράς για το 30% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά και από τη χθεσινή έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Με βάση το νομοσχέδιο οι βασικότερες τροποποιήσεις για να καταστεί δυνατή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο αφορούν:

  • Την κατάργηση των περιορισμών ως προς το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του Αερολιμένα που έθετε η αρχική σύμβαση.
  • Αλλαγές που απορρέουν από τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης. Με το σημερινό καθεστώς ο γενικός διευθυντής της εταιρείας δεν είναι μέλος του ΔΣ. Μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ορίζεται ότι ο γενικός διευθυντής αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO) και θα είναι παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
  • Την διαδικασία με την οποία η εταιρεία συνάπτει διαφόρων ειδών συμβάσεις μεγάλης διάρκειας (μίσθωσης, παραχώρησης κλπ.), με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη από τη λήξη της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου, μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η αλλαγή που επέρχεται είναι ότι από εδώ και στο εξής αυτό μπορεί να συμβαίνει εφόσον πιστοποιείται από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο ότι οι εν λόγω συμβάσεις είναι προς όφελος του αεροδρομίου και από τη φύση τους δεν θα μπορούσαν να είναι μικρότερης διάρκειας.

Σημειώνεται ότι μέτοχοι της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» είναι σήμερα, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30% και θα μηδενίσει τη συμμετοχή του, το Υπερταμείο με 25%, οι Avi Alliance Gmbh (με 26,7%) και Avi Alliance Capital Gmbh (με 13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, καθώς επίσης και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου με 5%.

Από σήμερα έως 1η Φεβρουαρίου οι δημόσιες εγγραφές

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε το προτεινόμενο εύρος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και συμφώνησαν και οι μέτοχοι του ΔΑΑ. Το εύρος της τιμής διάθεσης αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή και στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η άντληση 770 εκατ. ευρώ καθαρών εσόδων εφόσον όλες οι μετοχές διατεθούν στη μέγιστη τιμή τους.

Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει σήμερα, Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να εγγραφούν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές. Η δημόσια εγγραφή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου και αναμένεται η μετοχή του ΔΑΑ να εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών προς διαπραγμάτευση την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =