αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε ποιες startups «κοιτά» ο Bill Gates και επενδύει 1 δισ. δολάρια

Σε ποιες startups «κοιτά» ο Bill Gates και επενδύει 1 δισ. δολάρια

Η επενδυτική έκρηξη στις καθαρές τεχνολογίες συνεχίζεται, με την Breakthrough Energy Ventures (BEV), το venture capital fund με επικεφαλής τον τον Μπιλ Γκέιτς, να έχει συγκεντρώσει 1 δισ. δολάρια για έναν δεύτερο γύρο επενδύσεων. Σημειώνεται ότι η BEV έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε 45 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η BEV δημιουργήθηκε το 2016 και ξεκίνησε να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις την εποχή που το δεύτερο κύμα επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες κέρδιζε δυναμική. Έκτοτε, το ενδιαφέρον για τον κλάδο έχει εκτιναχθεί. Τα κεφάλαια των VC που εισρέουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων αυξήθηκαν στα 16 δισ. δολάρια το 2019 από 400 εκατ. δολάρια το 2013, σύμφωνα με έκθεση PwC που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Η στρατηγική της BEV δεν στηρίζεται στο “κυνήγι” των άμεσων αποδόσεων, εντός πενταετίας, αλλά εστιάζει σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις 20 ετών σε μια ευρεία γκάμα τομέα που εκτείνονται από την ενέργεια, έως τη γεωργία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Με βάση δε τα κριτήριά της μια εταιρεία θα πρέπει να δείξει ότι σε ευρεία κλίμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 500 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως – ήτοι περίπου 1% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Την αξιολόγηση των επιχειρήσεων καθαρών τεχνολογιών στις οποίες θα επενδύσει έχει αναλάβει μια ομάδα ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων και τραπεζιτών καθώς και επενδυτών VC.

Ο πρώτος γύρος επενδύσεων της BEV περιλάμβανε πολύπλοκες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση ενέργειας, η εξόρυξη λιθίου, η ηλεκτρική αεροπορία, το συνθετικό φοινικέλαιο, ο χάλυβας μηδενικού άνθρακα, οι υδροστρόβιλοι, ακόμη και η πυρηνική σύντηξη.

Παρότι η BEV επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις και δεν αναμένει γρήγορες αποδόσεις, ο αυξανόμενος αριθμός των εταιρειών καθαρής ενέργειας που εισάγονται στο χρηματιστήριο μέσω SPAC (εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού) βοήθησε την επιτυχία της. Η QuantumScape, η οποία παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου επόμενης γενιάς, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο. Η αποτίμησή της έχει φτάσει τα 20 δισ. δολάρια από 3 δισ. δολάρια προηγουμένως, παρ’ όλο που οι μπαταρίες της δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά πριν από το 2025. 

Μεταξύ των κυριότερων επενδυτών που συμμετείχαν στο πρώτο fund της BEV ήταν ο Τζεφ Μπέζος της Amazon Inc., ο Μουκές Αμπάνι της Reliance Industries Ltd., ο Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Group, ο Τζακ Μα της Alibaba Group και ο διαχειριστής hedge fund Κρις Χον. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτής και μέτοχος πλειοψηφίας της Bloomberg LP, είναι επίσης στους υποστηρικτές της BEV. Πολλοί εξ αυτών συμμετέχουν και στο νέο γύρο επενδύσεων που σχεδιάζει η BEV.

Τα κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει ο δεύτερος αυτός γύρος επενδύσεων θα διατεθούν σε περίπου 40-50 νεοφυείς επιχειρήσεις που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των “σημαντικότερων κλιματικών προσκλήσεων” όπως η πιο “πράσινη παραγωγή” χάλυβα και τσιμέντου, οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, το υδρογόνο κ.ά.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + ten =