αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣάλπαρε το πρώτο φορτηγό πλοίο που κινείται με αιολική ενέργεια

Σάλπαρε το πρώτο φορτηγό πλοίο που κινείται με αιολική ενέργεια

Το παρθενικό του ταξίδι ξεκίνησε το πρωτοποριακό φορτηγό πλοίο «Pyxis Ocean» από την Κίνα προς τη Βραζιλία. Οπως σημείωσε το BBC, πρόκειται για το πρώτο φορτηγό πλοίο που είναι εξοπλισμένο με γιγαντιαία αιολικά ιστία.

Η αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία Cargill, η οποία έχει ναυλώσει το πλοίο, ελπίζει ότι η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει τη βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών στον δρόμο της προς ένα πράσινο μέλλον. Τα ιστία «WindWings», που έχουν ύψος 37,5 μέτρα, θα μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και, συνεπώς, το αποτύπωμα άνθρακα της ναυτιλίας.

Cargill chartered ship sets sail to test wind power at sea | Reuters

Εκτιμάται ότι ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 2,1% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα ιστία ανυψώνονται μόνο όταν το πλοίο βρίσκεται εκτός λιμανιού. Είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό με τις ανεμογεννήτριες, ώστε να είναι ανθεκτικά.

Υπολογίζεται πως ο άνεμος θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων κατά 30% κατά τη διάρκεια της ζωής του πλοίου.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία BAR Technologies, που ξεκίνησε από την βρετανική ομάδα που συμμετείχε στο America’s Cup, τον διάσημο αγώνα με ιστιοφόρα τελευταίας τεχνολογίας, το 2017. Το πλοίο θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να φτάσει στον προορισμό του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =