αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόρισμα Folli- Follie: Η τακτική «γύρω- γύρω όλοι», οι εικονικές συναλλαγές και οι διάλογοι που προκαλούν αίσθηση

Πόρισμα Folli- Follie: Η τακτική «γύρω- γύρω όλοι», οι εικονικές συναλλαγές και οι διάλογοι που προκαλούν αίσθηση

Nέα στοιχεία της δικογραφίας και του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγορά, δείχνουν το πως είχε στηθεί όλος ο «μηχανισμός» στην υπόθεση της Folli- Follie.

Το “Πρώτο Θέμα της Κυριακής” αποκαλύπτει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έκτασης 150 σελίδων, που βασίζεται στο πόρισμα της Alvarez & Marsal και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, σύμφωνα με την οποία οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στη θυγατρική τους εταιρεία στην Ασία ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εικονικά εκατομμύρια δολάρια.

Τα βασικά σημεία της δικανικής έρευνας της Alvarez & Marsal αλλά και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) είχαν γίνει γνωστά από τον Οκτώβριο του 2018 και πάνω σε αυτή την έρευνα, σε ένορκες καταθέσεις στελεχών και στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εν συνεχεία στην εισαγγελική έρευνα, ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου και άλλων στελεχών του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου του CFO και Νο 2 των ασιατικών δραστηριοτήτων, Γιάννη Μπεγιέτη.

“Από το 2009 το Folli Follie Group APAC (Ασίας) καταχώρησε περισσότερα από 355,3 εκατ. δολάρια εικονικά χρηματικά διαθέσιμα λόγω της υποτιθέμενης είσπραξης εικονικών απαιτήσεων από πελάτες από τις άμεσες και έμμεσες εικονικές πωλήσεις της υποτιθέμενης εξόφλησης εικονικών ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ της Folli Follie Group APAC και της Folli Follie Business Development and Tecnhical Consulting, καθώς και εικονικών τόκων για τις εταιρείες Folli Follie Group Sourcing Ltd, Folli Follie Origins Limited και Folli Follie International Ltd”, αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο τρόπος για να στηθεί το κόλπο ήταν η πλαστογραφία τραπεζικών statements από υπαλλήλους της εταιρείας στο όνομα της Alpha Bank, η οποία σύμφωνα με τη δικογραφία είχε άγνοια και μάλιστα έχει καταθέσει μήνυση κατά των υπευθύνων.

Ηλεκτρονικός διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία:

e-mail υπαλλήλου προς διευθυντικό στέλεχος: “Αν μου πουν να βάλω όνομα και επίθετο, τι να γράψω;”

Απαντητικό e-mail στελέχους προς υπάλληλο: “Αν σε αφήσουν απλά γράψε Alpha και δώσει μια μούφα τηλέφωνο”.

Απαντητικό e-mail υπαλλήλου προς στέλεχος: “Δεν μου είπες ποιος να βάλω ότι το στέλνει”.

Απάντηση στελέχους: “Γιώργος Πουτσίδης”.

Μόλις 500 δολάρια σε λογαριασμούς

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η δραστηριότητα και τα υπόλοιπα της FF Sourcing ήταν εικονικά. Χαρακτηριστικά, στις 31/12/2017 καταχωρήθηκε από τη FF Sourcing μεταφορά 255,2 εκατ. δολαρίων στη FF Origins “ενώ το πραγματικό υπόλοιπο του εν λόγω λογαριασμού ανερχόταν σε 500 δολάρια”, αναφέρει η δικογραφία.

Η ίδια εικόνα όμως υπήρχε και στον λογαριασμό γεν της FF Sourcing, όπου είχαν καταχωρηθεί έξι συναλλαγές -που σύμφωνα με τους υπαλλήλους ήταν πραγματικές- αλλά το υπόλοιπο στις 31/12/2017 ήταν 600 δολάρια. Και το πόρισμα καταλήγει με την επισήμανση ότι τα bank statements που δόθηκαν για την τεκμηρίωση εικονικών τραπεζικών υπολοίπων 290,2 εκατ. δολαρίων που κατείχε η FF Origins στις 31/12/2017 έχουν πλαστογραφηθεί.

Εικονικές συναλλαγές

Από την έρευνα των ελεγκτών της A&M, η Folli Follie Group APAC και οι υπο-όμιλοί της στην Ασία αποτελούν τον πυρήνα της υπόθεσης. Εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια “γύριζαν” λογιστικά φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, εντοπίστηκαν τρεις περίοδοι και μέθοδοι καταχώρησης εικονικών συναλλαγών, οι οποίες ξεκινούν από το 2001.

Η δεύτερη φάση αφορά την περίοδο 2007-2015 (έμμεσες εικονικές συναλλαγές), ωστόσο από το 2015 η κατάσταση ξέφυγε τελείως και εφαρμόζεται το σχέδιο “Merry-go-round” (στα αγγλικά το παιχνίδι “γύρω-γύρω όλοι”) το οποίο επικαλούνταν οι εμπλεκόμενοι για τις άμεσες εικονικές συναλλαγές.

Στην τρίτη φάση διαπιστώθηκε πως από το 2015 έως το 2017 καταχωρούνταν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενεο πελάτη, την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν προμηθευτή.

“Οι συναλλαγές ήταν εικονικές χωρίς φυσική κίνηση αποθεμάτων και μετρητών” αναφέρει χαρακτηριστικά η δικογραφία.

Μέσω των εικονικών συναλλαγών, ο τζίρος του υπο-ομίλου της FF Group Sourcing Limited εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψευδώς κατά 863 εκατ. δολ. ή περίπου 799 εκατ. ευρώ. Η FF ως όμιλος (Ευρώπη και Ασία) εμφάνισε το 2016 πωλήσεις 1,337 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 911 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται ότι πουλήθηκαν στην Ασία μέσω της FF Group Sourcing. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι από τα 911 εκατ. τα 799 εκατ. ήταν εικονικά. Δηλαδή στις αγορές της Ασίας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές, οι αληθινές πωλήσεις ήταν 132 εκατ. ευρώ. Με τις ψευδείς πωλήσεις των 799 εκατ. ευρώ προκύπτει ότι ο ενοποιημένος τζίρος όλου του ομίλου μόνο το 2016 ήταν κατά 58% ανύπαρκτος.

“Γύρω-γύρω όλοι”

Όπως αποκαλύπτεται, οι εμπλεκόμενοι ακολουθούσαν μια απίστευτη πρακτική προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας. Οι υπάλληλοι ονόμαζαν αυτήν τη μέθοδο “Merry-go-round”.

-Αρχικά διενεργούνταν και καταχωρούνταν από τις εταιρείες του FF APAC πωλήσεις προς μια ελεγχόμενη εταιρεία.

-Στη συνέχεια η ελεγχόμενη εταιρεία πωλούσε τα εμπορεύματα απευθείας ή μέσω άλλης ελεγχόμενης εταιρείας σε μια άλλη εταιρεία του FF APAC.

-Ακολουθούσε η πώληση των εμπορευμάτων σε έναν νόμιμο εξωτερικό πελάτη, είτε σε μια ελεγχόμενη εταιρεία (από την FF APAC) ή πωλούνταν απευθείας στην FF APAC.

Με απλά λόγια, “τα ίδια εμπορεύματα πωλούντο περισσότερο από μία φορές από τις εταιρείες του Folli Follie Group APAC” και μέσω αυτών των συναλλαγών προσαυξάνονταν τόσο τα έσοδα όσο και το κόστος πωληθέντων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του Folli Follie Group APAC”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 8 =