αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως το fund των Νορβηγών έβγαλε κέρδη 143 δισ. ευρώ με όχημα… την τεχνητή νοημοσύνη

Πως το fund των Νορβηγών έβγαλε κέρδη 143 δισ. ευρώ με όχημα… την τεχνητή νοημοσύνη

Κέρδη ύψους 143 δισ. δολαρίων σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο, με απόδοση 10%, το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,4 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας. Το fund ενισχύθηκε λόγω της «έκρηξης» του ενδιαφέροντις για την τεχνητή νοημοσύνη και την ενίσχυση της ζήτησης για εξαρτήματα ημιαγωγών που οδήγησαν σε ανάκαμψη τις μετοχές τεχνολογίας.

Οι εταιρείες τεχνολογίας είχαν την ισχυρότερη απόδοση, 38,6%. «Οι μετοχικές επενδύσεις του ταμείου είχαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο μετά από ένα αδύναμο 2022. Οι επενδύσεις σε μετοχές απέδωσαν 13,7% για το συγκεκριμένο διάστημα», ανέφερε το ταμείο στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι από το έντονο ενδιαφέρον για λύσεις τεχνητής νοημοσύνης επωφελούνται περισσότερο κατασκευαστές τσιπ και τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτύου και λογισμικού.

Όμως η συνολική απόδοση του αμοιβαίου κεφαλαίου παρουσίασε χαμηλότερη απόδοση έναντι του δείκτη αναφοράς του κατά 0,23 ποσοστιαίες μονάδες καθώς το πρώτο εξάμηνο βρέθηκε σε ασταθές επενδυτικό περιβάλλον, με τις αστοχίες σε μη εισηγμένες υποδομές ακινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επιβαρύνουν την απόδοση.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990. Επενδύει τα έσοδα του νορβηγικού κράτους από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + eleven =