αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να παίρνεις μια στρατηγική απόφαση όταν δεν έχεις πολλά δεδομένα στα χέρια σου

Πως να παίρνεις μια στρατηγική απόφαση όταν δεν έχεις πολλά δεδομένα στα χέρια σου

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τον «κανόνα του 70%» που εφαρμόζει ο Jeff Bezos όταν παίρνει αποφάσεις. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός» έχει πει ο διάσημος δισεκατομμυριούχους.

Αλλά πως μπορείς να παίρνεις καλές αποφάσεις όταν δεν έχεις πολλά δεδομένα στα χέρια σου; Εδώ είναι 5 tips.

1 Αξιολογήστε την κατάσταση

Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσετε την κατάσταση και να προσδιορίσετε ποιες πληροφορίες έχετε, ποιες πληροφορίες χρειάζεστε και ποιες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα, την πολυπλοκότητα και τον αντίκτυπο της απόφασης, καθώς και πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.

2 Ζητήστε feedback και συμβουλές

Το δεύτερο βήμα είναι να αναζητήσετε feedback και συμβουλές από άλλους που έχουν σχετική εμπειρία ή γνώσεις. Μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις, να ακούσετε τις απόψεις τους ή να τους εμπλέξετε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Θα πρέπει επίσης να είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις και να αμφισβητείτε τις δικές σας υποθέσεις και προκαταλήψεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε άλλους ή να τους αφήσετε να επηρεάσουν την απόφασή σας χωρίς τη δική σας κρίση.

3 Χρησιμοποιήστε διαίσθηση

Το τρίτο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε την διαίσθηση και την εμπειρία για να απλοποιήσετε και να επιταχύνετε τη λήψη των αποφάσεών σας. Οι νοητικές συντομεύσεις ή εμπειρικοί κανόνες σας βοηθούν να λαμβάνετε γρήγορες και λογικές αποφάσεις με βάση την προηγούμενη εμπειρία, την κοινή λογική ή τις γενικές αρχές. Η διαίσθηση είναι το ενστικτώδες συναίσθημα που σας λέει τι φαίνεται σωστό ή λάθος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι τέτοιο όταν έχετε περιορισμένο χρόνο, πόρους ή δεδομένα, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους περιορισμούς και τα πιθανά λάθη.

4 Λάβετε μια προσωρινή απόφαση

Το τέταρτο βήμα είναι να λάβετε μια προσωρινή απόφαση με βάση τις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες, feedback και διαίσθηση. Δεν πρέπει να περιμένετε για… τις τέλειες πληροφορίες ή βεβαιότητα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «παράλυση» ή σε χαμένες ευκαιρίες. Επίσης, δεν πρέπει να πάρετε μια βιαστική ή παρορμητική απόφαση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λύπη ή αρνητικές συνέπειες. Θα πρέπει να λάβετε μια προσωρινή απόφαση που είναι ευέλικτη, προσαρμόσιμη και αναθεωρήσιμη και που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους, τις αξίες και τα κριτήριά σας.

5 Δοκιμάστε και αξιολογήστε την απόφασή σας

Το πέμπτο βήμα είναι να δοκιμάσετε και να αξιολογήσετε την απόφασή σας πριν την εφαρμόσετε πλήρως. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πραγματοποιώντας πειράματα, προσομοιώσεις ή πιλοτικά έργα για να δείτε πώς λειτουργεί η απόφασή σας στην πράξη και ποια αποτελέσματα παράγει. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε σχόλια, να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα και να μετρήσετε την απόδοση για να δείτε πώς η απόφασή σας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους σας. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε, να βελτιώσετε ή να αλλάξετε την απόφασή σας εάν χρειάζεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − two =