αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Jeff Bezos εφαρμόζει τον «κανόνα του 70%» για να λαμβάνει αποφάσεις. Τολμάς να κάνεις το ίδιο;

Ο Jeff Bezos εφαρμόζει τον «κανόνα του 70%» για να λαμβάνει αποφάσεις. Τολμάς να κάνεις το ίδιο;

Σκέψου να ήσουν CEO της Amazon και ιδιοκτήτης της Washington Post. Θα έπρεπε να λάβεις πολλές και μεγάλες αποφάσεις κάθε ημέρα. Κάπως έτσι είναι η καθημερινότητα τους Jeff Bezos. Δεδομένου ότι όλες οι διαδικασίες και οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται είναι χρονοβόρες, ο ίδιος έχει αναπτύξει ένα σύστημα 4 βημάτων, μέσα από το οποίο μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με τον καλύτερο τρόπο.

Πρώτον, δεν βάζει όλες τις αποφάσεις… στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις και λιγότερο σημαντικές. Κάποιες είναι αναστρέψιμες, κάποιες άλλες όχι. «Πολλές αποφάσεις είναι αναστρέψιμες, έχουν δύο πόρτες. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν με μια πιο light διαδικασία» όπως έγραψε ο Jeff Bezos σε γράμμα του προς τους μετόχους της Amazon μέσα στο 2017.

Δεύτερον, χρησιμοποιεί τον «κανόνα του 70%». Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος μιλά ξεκάθαρα:

«Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός».

Τρίτον, χρησιμοποιεί την περίφημη φράση «disagree and commit». Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη φράση συνεπάγεται ότι διαφωνείς με μια απόφαση που λαμβάνει η ομάδα, το εκφράζεις, αλλά για να μην είναι αργή η γενικότερη διαδικασία αποφάσεων, στηρίζεις την απόφαση και όλοι μαζί πορεύονται ενωμένοι.

Τέταρτον, πρέπει να αναγνωρίσεις τα πραγματικά ζητήματα στα οποία πρέπει να ευθυγραμμιστείς με την ομάδα και να εστιάσετε εκεί. Μερικές φορές, οι ομάδες έχουν εντελώς διαφορετικές οπτικές και απόψεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα, διότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγεί στην εξάντληση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 4 =