αρχικηVIRALΠως θα καταλάβεις ότι κάνεις το «κλικ» σε ένα άλλο άτομο: Έρευνα του πανεπιστημίου Dartmouth δίνει την απάντηση

Πως θα καταλάβεις ότι κάνεις το «κλικ» σε ένα άλλο άτομο: Έρευνα του πανεπιστημίου Dartmouth δίνει την απάντηση

Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή την έκφραση είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική μας ζωή: «Μου έκανε το κλικ», λέμε όταν αναφερόμαστε σε ένα άλλο άτομο. Μία φράση που σημαίνει συμπάθια και «σύνδεση».

Αλλά πως μπορείς να καταλάβεις ότι έχεις κάνει το «κλικ» σε ένα άλλο άτομο; Νέα έρευνα του Dartmouth δίνει την απάντηση. «Όλοι έχει τύχει να κάνουμε «κλικ» με μερικούς ανθρώπους, ενώ με άλλους όχι. Θέλαμε να δούμε αν κάποιο σημάδι στις συνομιλίες των ανθρώπων αποκαλύπτει ότι… κάνουν το κλικ» σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας και συμπληρώνουν: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όσο πιο γρήγορα ανταποκρίνονται οι άνθρωποι μεταξύ τους, τόσο πιο συνδεδεμένοι νιώθουν».

Η έρευνα περιλαμβάνει 3 μελέτες.

Πρώτο στάδιο

Αυτή η μελέτη εξέτασε τον χρόνο απόκρισης και την κοινωνική σύνδεση μεταξύ αγνώστων. Σε αυτό συμμετείχαν 66 άνθρωποι, σε δέκα συνομιλίες, ο καθένας με διαφορετικό συνομιλητή του ίδιου φύλου. Η επιλογή του θέματος συζήτησης ήταν ελεύθερη, αλλά η συνομιλία τους βιντεοσκοπήθηκε. Μετά το τέλος της, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το βίντεο και βαθμολόγησαν πόσο συνδεδεμένοι ένιωθαν με τους συνομιλητές τους, στιγμή προς στιγμή. Οι συνομιλίες με ταχύτερους χρόνους απόκρισης ήταν αυτές, που τελικά συσχετίστηκαν με συναισθήματα μεγαλύτερης κοινωνικής σύνδεσης.

Δεύτερο στάδιο

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αποτέλεσμα ισχύει και για τις συνομιλίες μεταξύ στενών φίλων, οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη διαδικασία. Αυτή τη φορά, όμως, οι συνομιλίες έγιναν ανάμεσα σε φίλους. Η βαθμολόγηση των συνομιλιών με στενούς φίλους ήταν πιο ευνοϊκή, συγκριτικά με εκείνες που έγιναν με αγνώστους. Ωστόσο, τα δεδομένα αναφορικά με τον χρόνο απόκρισης ήταν παρόμοια. Οι ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης, ακόμα και στις συνομιλίες με φίλους, έδειξαν μεγαλύτερη κοινωνική σύνδεση.

Τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο εξέτασε αν ο χρόνος απόκρισης είναι εξίσου σημαντικός και για τους εξωτερικούς παρατηρητές. Προκειμένου να γίνει αυτό, εργαζόμενοι του Mechanical Turk της Amazon άκουσαν ηχητικά κλιπ των συνομιλιών. Όμως, σε αυτά τα κλιπ οι χρόνοι απόκρισης είχαν τροποποιηθεί. Άλλοι ήταν πιο γρήγοροι, άλλοι πιο αργοί και μερικοί είχαν την αρχική τους ταχύτητα. Τα αποτελέσματα του τρίτου σταδίου ήταν σύμφωνα με αυτά των δύο προηγούμενων. Οι εξωτερικοί παρατηρητές πίστευαν ότι οι συνομιλητές ήταν πιο συνδεδεμένοι, όταν οι χρόνοι απόκρισής τους ήταν ταχύτεροι.

«Όταν δύο άνθρωποι συνομιλούν, μεσολαβεί ένα κενό περίπου 1/4 του δευτερολέπτου ανάμεσα στις απαντήσεις τους. Η μελέτη του Dartmouth είναι η πρώτη που εξετάζει πόσο σημαντικό είναι αυτό το κενό, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνδεσή τους. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μπορούν σχεδόν να τελειώσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου, “κλείνουν” αυτό το κενό των 250 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Και, τότε, κάνουν ‘κλικ’» καταλήγει η έρευνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + fifteen =