αρχικηVIRALΕπιστημονική μελέτη λέει ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας

Επιστημονική μελέτη λέει ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας

Πολλές φορές ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας, έχει σχετίζεται με την… οπτική από την οποία τα βλέπουμε. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετική.

Σε ένα άρθρο στο theconversation.com το οποίο περιγράφει την μελέτη, οι συγγραφείς Luke Smillie και Anna Antinori εξηγούν ότι οι ανοιχτοί άνθρωποι κατέχουν την «περιέργεια να εξερευνούν τα πράγματα από όλες τις γωνίες» και αυτό τους δίνει την ικανότητα να βλέπουν περισσότερα από ένα μέσο άτομο.

Για να ανακαλύψουν πως ακριβώς τα ανοιχτόμυαλα άτομα αντιλαμβάνονται διαφορετικά την πραγματικότητα, έδωσαν στους συμμετέχοντες ένα διοπτρικό τεστ στο οποίο δύο διαφορετικές εικόνες τοποθετούνταν μπροστά από κάθε μάτι, σαν μια κόκκινη κηλίδα μπροστά από το ένα μάτι και μια πράσινη μπροστά από το άλλο.

Ένα μέσο άτομο θα δει τις εικόνες να εναλλάσσονται διακόπτοντας η μία την άλλη, κάνοντας τον παρατηρητή να βλέπει τη μια στιγμή κόκκινο και την άλλη πράσινο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που ήταν ανοιχτόμυαλοι κατάφεραν να ενώσουν τις δύο εικόνες σε ένα «συγχωνευμένο ή ανακατεμένο συνδυασμό».

Όπως εξηγούν οι αρθρογράφοι, «οι δημιουργικές τάσεις των ανοιχτών ανθρώπων εκτείνονται περισσότερο από την βασική οπτική αντίληψη. Έχουν βασικές διαφορετικές οπτικές εμπειρίες από ένα μέσο άνθρωπο.»

Για να εξετάσουν περαιτέρω τις αντιληπτικές ικανότητες αυτών των ανθρώπων, με μια παρακολούθηση αποφάσισαν να δουν πόσο πολύ η «αντιληπτική τύφλωση» τους επηρεάζει. Είναι ένα αντιληπτικό φαινόμενο όπου ένα άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι επειδή εστιάζει σε κάτι άλλο.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα βίντεο.

Μην διαβάσετε παρακάτω αν δεν δείτε πρώτα το βίντεο.

Πολλοί συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να παρατηρήσουν τον γορίλα που χτυπούσε το στήθος του στο κέντρο του δωματίου, αλλά κάποιοι άλλοι το έκαναν.

Οι δεύτεροι, ήταν που πέτυχαν τον υψηλότερο βαθμό στο τεστ «ανοιχτότητας». «Για μια ακόμα φορά, φαίνεται ότι περισσότερες οπτικές πληροφορίες εισέρχονται στη συνειδητή αντίληψη των ανθρώπων με υψηλή ‘ανοιχτότητα’ – βλέπουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν» εξηγούν οι αρθρογράφοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − nine =