αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠτώση 20% στον τζίρο του Πλαισίου μέσα στο Lockdown

Πτώση 20% στον τζίρο του Πλαισίου μέσα στο Lockdown

Πτώση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατέγραψε ο τζίρος της αλυσίδας Πλαίσιο το διάστημα του lockdown και των κλειστών καταστημάτων (18 Μαρτίου – 3 Μαΐου), καθώς όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του ομίλου για το 2019, η αύξηση των πωλήσεων μέσω ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών παραγγελιών που καταγράφθηκε εκείνο το διάστημα “σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μη λειτουργία των φυσικών καταστημάτων”.

Πάντως η διοίκηση της Πλαισιο αναφέρει ότι η εν λόγω μείωση είναι μικρότερη της αναμενόμενης, καθώς ο “κύκλος εργασιών ενισχύθηκε σημαντικά από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις σε προϊόντα όπως αυτά που σχετίζονται με τις ανάγκες της τηλεργασίας (tablet, laptop, εκτυπωτές, αναλώσιμα, κλπ), τα προϊόντα που σχετίζονται με τη δημιουργική απασχόληση για παιδιά και το gaming”.

Η εταιρεία αναφέρει ότι κατά την περίοδο του lockdown και τις αυξημένης ζήτησης που παρουσιάστηκε στις ηλεκτρονικές παραγγελίες κατάφερε να εξυπηρετήσει το σύνολο των πελατών, χωρίς καθυστερήσεις.  

Δεν επηρεάστηκαν οι πληρωμές

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι τα υπόλοιπα των πελατών της μέχρι σήμερα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το τέλους του προηγούμενου χρόνου. “Η διοίκηση παρακολουθεί στενά την ληκτότητα των υπολοίπων πελατών και σε συνδυασμό με την αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει, περίπου το 90% αυτών κατηγοριοποιούνται στις 0-30 ημέρες, ενώ κατά πάγια τακτική του Ομίλου ασφαλίζεται το μεγαλύτερο μέρος των σχετικών απαιτήσεων”, σημειώνεται σχετικά.

Παράλληλα, αναφέρει ότι σχετικά περιορισμένο ποσοστό πελατών (λιγότερο από το ¼ αυτών) που είχαν προσκομίσει επιταγές έναντι των υπολοίπων τους, έκανε χρήση του ωφελήματος της παράτασης των 75 ημερών.

“Αν και δεν μπορεί να αξιολογηθεί με ασφάλεια η πιθανότητα μη είσπραξης μέρους των εν λόγω επιταγών στην νέα ημερομηνία λήξης τους, το συνολικό ποσό αυτών είναι μη σημαντικό σε σχέση με τα μεγέθη της Εταιρείας και παραμένει ασφαλισμένο. Στις επιταγές που δεν έγινε χρήση του ωφελήματος της παράτασης, δεν παρατηρήθηκαν αδυναμίες πληρωμής”.

Κρίσιμο το φθινόπωρο

Η διοίκηση της Πλαίσιο σημειώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αξιόπιστες εκτιμήσεις για τις προοπτικές και την εξέλιξη των αποτελεσμάτων για το 2020. Και αυτό διότι θα πρέπει να απεικονιστεί, ειδικά ως προς το ύψος των πωλήσεων, η ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα. Κρίσιμοι είναι οι μήνες, που παραδοσιακά συμμετέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό στα έσοδα και συγκεκριμένα: Σεπτέμβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος. “Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση επανεξετάζει διαρκώς τα βασικά οικονομικά μεγέθη με στόχο, για φέτος, το θετικό πρόσημο σε λειτουργικό επίπεδο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χαμηλότερο μέρισμα και κεφαλαιακή ένεση

Παρά το απόθεμα διαθεσίμων της τάξης των περίπου 40 εκατ. ευρώ με το οποίο ξεκίνησε τη χρονιά, η Πλαίσιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον κεφαλαιακής ενίσχυσης, λόγω και της αβεβαιότητας που επικρατεί με την πανδημία.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυση των αποθεμάτων ρευστότητας σε πρώτη φάση μέσω της άντλησης κεφαλαίου μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, έως 15 εκατ. ευρώ. 

Αύξηση εσόδων και λειτουργικών κερδών (EBITDA) αλλά κάμψη των καθαρών κερδών παρουσίασε η επιχείρηση Πλαίσιο Computers στη χρήση του 2019.

Παράλληλα, η κάμψη των καθαρών κερδών που καταγράφθηκε το 2019, η οποία αποδίδεται σε κάποιο βαθμό στην εφαρμογή του προτύπου ΔΠΧΑ 16 οδηγεί και στην διανομή χαμηλότερου μερίσματος. Το ΔΣ τη εταιρείας αποφάσισε να προτείνει την τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (440.000 ευρώ), έναντι 0,07 ευρώ (1,45 εκατ. ευρώ) που διανεμήθηκαν πέρυσι για τη χρήση του 2018.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + fifteen =