αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως ο εργοδότης θα μπορεί να μειώσει κατά 50% τον μισθό σου, με μισές ώρες εργασίας (και τι θα επιδοτεί το κράτος)

Πως ο εργοδότης θα μπορεί να μειώσει κατά 50% τον μισθό σου, με μισές ώρες εργασίας (και τι θα επιδοτεί το κράτος)

Σε καθοριστικό ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς εργασίας το καλοκαίρι αναμένεται να εξελιχθεί το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που βάσει του νόμου που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ, θα ξεκινήσει σε δύο εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα και για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας επιτρέπεται η παράταση της αναστολής ή η εκ νέου αναστολή συμβάσεων ακόμη και για το 100% των εργαζομένων σε αυτές. Ειδικά στα εποχικά ξενοδοχεία, οι αναστολές μπορούν να συνδυάζονται και με το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για διαφορετικό τμήμα του προσωπικού.

Το συνολικό «πακέτο» των δύο αυτών μέτρων εκτιμάται λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ, με το μεγάλο βάρος, ήτοι τα 820 εκατ. ευρώ να αφορούν τη χρηματοδότηση από κρατικούς ή και ευρωπαϊκούς πόρους, των εργαζόμενων που θα υποστούν με διευθυντικό δικαίωμα, τη μείωση της εργασίας τους.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να στηριχθεί η απασχόληση σε κλάδους που αποδεδειγμένα πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ η κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης αφορά το γεγονός ότι επιδοτείται η ευελιξία στην αγορά εργασίας και η μείωση των μισθών και όχι η πλήρης απασχόληση.

Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου. Οι εργοδότες θα μπορούν να μειώνουν έως και κατά 50% τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού. Μάλιστα, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία «ασφαλούς λειτουργίας» της επιχείρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του νέου μηχανισμού.

Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στον νέο αυτό μηχανισμό θα μπορούν να προβαίνουν σε μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας μέχρι και 50%, είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένων τους, ανάλογα με τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου. Θα εφαρμόζεται βέβαια μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, και ο εργοδότης μπορεί να κάνει χρήση του μηχανισμού για το σύνολο των εργαζομένων και για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο -από έναν έως και περισσότερους μήνες.

Το κράτος θα χρηματοδοτεί το 60% των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται. Τις ασφαλιστικές εισφορές θα τις καλύπτει ο εργοδότης επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων. Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 550 ευρώ (καθαρά).

Το δημόσιο υποχρεούται στην καταβολή αναλογίας του επιδόματος άδειας και του επιδόματος Χριστουγέννων, τα οποία μάλιστα θα υπολογίζονται επί της οικονομικής ενίσχυσης και όχι επί των τακτικών αποδοχών. Δεν διευκρινίζεται εάν αντίστοιχα, ήτοι επί του καταβαλλόμενου μισού μισθού, θα υπολογίζεται και η συμμετοχή του εργοδότη. Ειδικοί εργατολόγοι εκτιμούν ότι η αναφορά της υποχρέωσης του κράτους στη συγκεκριμένη διάταξη «φωτογραφίζει» ότι αντίστοιχη θα είναι και η συμμετοχή του εργοδότη, οδηγώντας στην πράξη, σε σημαντική μείωση τόσο του επιδόματος άδειας όσο και του δώρου Χριστουγέννων.

Επιβάλλεται στις επιχειρήσεις-εργοδότες, που κάνουν χρήση του μηχανισμού, η υποχρέωση να μην προβούν σε απολύσεις των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν καθώς και να διατηρήσουν τους ονομαστικούς μισθούς αυτών κατά το χρονικό διάστημα ένταξής τους. Προσοχή όμως: Η υποχρέωση αρχίζει και τελειώνει στους εργαζόμενους των οποίων ο χρόνος εργασίας θα περιοριστεί έως και κατά 50%. Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους της επιχείρησης -στην περίπτωση που δεν ενταχθούν όλοι στο πρόγραμμα- δεν υπάρχει κάποια πρόνοια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =