αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένα άτομο νομίζει ότι «τα ξέρει όλα» (και πως να διαχειριστείς τέτοια άτομα)

Πέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένα άτομο νομίζει ότι «τα ξέρει όλα» (και πως να διαχειριστείς τέτοια άτομα)

Το βλέπουμε ακόμα πιο έντονα στην εποχή των social media: Όλοι έχουν άποψη… για όλα. Και θεωρούν ότι είναι ειδικοί σε κάθε πεδίο.

Αυτά τα άτομα θεωρούν ότι έχουν όλες τις απαντήσεις. Δεν μιλάμε για ειδικούς ή άτομα με υψηλό επίπεδο γνώσεων. Μιλάμε για άτομα που πιστεύουν ότι είναι πολύ πιο γνώστες από ό,τι είναι πραγματικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, αυτοί οι «παντογνώστες» δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν τέτοια συμπεριφορά. Δεν έχουν αυτογνωσία. Πως λοιπόν μπορείς να εντοπίσεις ένα τέτοιο άτομο; Εδώ είναι 5 σημάδια.

1. Αλαζονεία

Όσοι «γνωρίζουν τα πάντα», πιστεύουν πραγματικά ότι έχουν όλες τις απαντήσεις. Αυτό το «εγώ» μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, αλλά αυτός ο τύπος ατόμου δεν μπορεί να δεχτεί ότι υπάρχει ένα πλήθος πραγμάτων που δεν καταλαβαίνει. Αυτός ο τεράστιος εγωισμός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε κάποιον που «τα ξέρει όλα», αφού θα δείχνει πάντα την αλαζονεία του.

2. Καυγάδες

Αν συναντήσετε κάποιον που είναι εξαιρετικά εριστικός χωρίς ιδιαίτερο λόγο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι στην ίδια κατηγορία. Αυτός ο τύπος ατόμου ψάχνει αν βρει την ευκαιρία να αποδείξει ότι κάποιος άλλος κάνει λάθος. Μπορεί να μπουν στη συζήτηση κάποιου άλλου μόνο και μόνο για να πυροδοτήσουν μια λογομαχία. Ένας τέτοιος τύπος μπορεί επίσης να μετατρέψει μια ήπια συζήτηση σε μια έντονη λογομαχία, μόνο και μόνο για να ακουστεί η φωνή του.

3. Θέλει να… μεταφέρει τις γνώσεις του

Είπαμε, οι παντογνώστες θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα. Και έτσι θέλουν να… μεταφέρουν τις γνώσεις τους. Θέλουν να καθοδηγούν τους άλλους με… την ανώτερη διάνοιά τους. Αυτή η υποστηρικτική τάση προέρχεται από την πεποίθηση ότι όλοι οι άλλοι είναι λιγότερο γνώστες από τους ίδιους.

4. Διορθώνει συνεχώς τους άλλους

Το μόνο πράγμα που αγαπά ένας «έξυπνος» είναι να μπορεί να διορθώνει κάποιον άλλο. Μπαίνουν απρόσκλητοι σε μια συνομιλία, ξεκινούν να επισημαίνουν λάθη και ελαττώματα στο επιχείρημα κάποιου άλλου ή κάνουν δυνατά διορθώσεις. Είναι σημάδια που δείχνουν ότι έχεις μπροστά σου έναν «παντογνώστη».

5. Δικαιολογίες

Από την άλλη πλευρά, το μόνο πράγμα που μισούν περισσότερο είναι να κάνουν λάθος. Θα δυσκολευόσασταν πολύ να τους πείσετε για αυτό το γεγονός, αλλά αν αποδειχτεί ότι ένας «παντογνώστης» δεν είναι σωστός, ειδικά σε δημόσιο χώρο, θα προσπαθήσει να βρει οποιονδήποτε λόγο να δικαιολογήσει την παραπληροφόρησή του. Αν χρησιμοποιήσουν λάθος λέξη, μπορεί να προσπαθήσουν να τη περάσουν ως καθομιλουμένη, για παράδειγμα, ή να πουν ότι είχαν ακούσει λάθος την ερώτηση. 

Πως να τους αντιμετωπίσεις

Τώρα λοιπόν ξέρουμε τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων. Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Καταρχάς αν πιάνεις τον εαυτό σου να χάνει πολύτιμο χρόνο ακούγοντας τις τρομερές απόψεις τους, είναι στο χέρι σου να θέσεις τα όρια του χρόνου σου. Προσπαθήστε να εξηγήσετε ότι, ενώ σας ενδιαφέρει η γνώμη τους, έχετε ένα επείγον θέμα να ασχοληθείτε. Ή, ορίστε τις παραμέτρους προτού μιλήσετε, εάν έχετε έναν συνάδελφο που πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα και ξέρετε ότι μπορεί να φωνάζει για ώρες.

Πες ότι δεν ξέρεις κάτι. Το να λέτε ότι δεν ξέρετε μία απάντηση θα μπορούσε να τους κάνει να χαλαρώσουν. Θα τους δείξετε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό κάποιος να μην έχει όλες τις απαντήσεις. Και ίσως… ακολουθήσουν το παράδειγμα σου.

Κάνε ερωτήσεις. Επειδή ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά θέματα σε βάθος, μπορείς με μερικές ερωτήσεις να τους κάνεις να αναθεωρήσουν κάποιες από τις απόψεις τους. Αφού δεν θα μπορούν να τις εξηγήσουν επακριβώς.

Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να δείξετε ανοχή σε έναν «παντογνώστη» που πιθανώς δυσκολεύεται πολύ να διατηρήσει φιλίες ή σχέσεις. Μπορεί ειλικρινά να μην συνειδητοποιούν την έκταση της συμπεριφοράς τους ή το πόσο δυσάρεστη μπορεί να είναι, οπότε το να δείξετε ενσυναίσθηση μπορεί να τους βοηθήσει να ηρεμήσουν και να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − sixteen =