αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος θέλει να σε χειραγωγήσει ψυχολογικά

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος θέλει να σε χειραγωγήσει ψυχολογικά

Μερικές φορές, οι σχέσεις μας μαστίζονται από χειραγώγηση που είναι πιο «αθόρυβη» από όσο νομίζουμε. Είναι τόσο «αθόρυβη» που ακόμη και εκ των υστέρων, είναι δύσκολο να δούμε αν αυτό που ζήσαμε ήταν πραγματική χειραγώγηση ή απλώς μια απλή παρεξήγηση.

Πώς λοιπόν θα διακρίνετε μεταξύ των δύο;

Σε αυτό το άρθρο του It’s Possible, θα συζητήσουμε για 5 σημάδια που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διακρίνετε εάν υπάρχει χειραγώγηση.

1) Παίζουν το θύμα

Μια κοινή τακτική χειραγώγησης είναι να παίζεις το θύμα. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο απεικονίζει σταθερά τον εαυτό του ως το αθώο άτομο ή αυτό που αδικείται, ανεξάρτητα από την κατάσταση.

Ίσως παρατηρήσετε ότι όταν προκύπτουν συγκρούσεις, καταφέρνουν να διαστρεβλώσουν την αφήγηση και να μεταθέσουν την ευθύνη σε εσάς. Καταλήγετε να αισθάνεστε ένοχοι, ακόμα και όταν δεν φταιτε εσείς, και χρησιμοποιούν αυτή την ενοχή για να ελέγξουν τις πράξεις και τις αποφάσεις σας. Να θυμάστε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις και τα συναισθήματά του. Μην αφήνετε κάποιον άλλο να σας κάνει να αισθάνεστε υπεύθυνοι για τα δικά τους.

2) Σας απομονώνουν από το σύστημα υποστήριξής σας

Μια από τις πιο ύπουλες τακτικές που χρησιμοποιούν οι χειριστικοί άνθρωποι είναι να απομονώνουν τα θύματά τους από το σύστημα υποστήριξής τους. Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζουν την πρόσβασή σας σε εξωτερικές οπτικές και σας κάνουν να εξαρτάστε περισσότερο από αυτές.

Αυτή η απομόνωση δεν γίνεται εν μία νυκτί. Είναι μια σταδιακή διαδικασία, που ενορχηστρώνεται διακριτικά από τον άλλο, για να εδραιώσει τον έλεγχο του- και είναι μια παγίδα από την οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγεις.

3) Σε κάνουν να νιώθεις ότι τους χρωστάς

Μπορεί ένας φίλος να επιμένει πάντα να πληρώνει για τα γεύματά σας όταν βγαίνετε έξω. Στην αρχή, φαίνεται γενναιόδωρο, αλλά σύντομα συνειδητοποιείς ότι είναι ένας τρόπος για να σε ελέγξει.

Θα αναφέρει αυτές τις «χάρες» όποτε θέλει κάτι ή κατά τη διάρκεια διαφωνιών για να σε κάνει να νιώσεις υποχρεωμένος.

Αν βρεθείτε σε μια σχέση όπου σας κάνουν να νιώθετε συνεχώς ότι… τους χρωστάτε και αυτό χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου, θα μπορούσε να είναι σημάδι χειραγώγησης. Η αληθινή γενναιοδωρία έρχεται χωρίς δεσμούς και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί.

4) Χρησιμοποιούν τη σιωπηλή… τιμωρία

Οταν κάποιος αρνείται να επικοινωνήσει μαζί σας ή να ασχοληθεί μαζί σας, ως μορφή τιμωρίας, κλείνει κάθε δυνατότητα επίλυσης μέχρι να αποφασίσει ότι θέλει επιτέλους να σας μιλήσει.

Έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι ή ανήσυχοι, ωθώντας σας να κάνετε αυτό που θέλουν.

Αλλά η σιωπή και η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι όπλα ενάντια σε κανέναν σε μια σχέση. Δεν σας αξίζει να νιώθετε ενοχές για πράγματα που δεν κάνατε.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση και η χρήση της σιωπής ως εργαλείου ελέγχου δεν είναι υγιής.

5) Gaslighting

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 7 =