αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Πέντε (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε το κόνσεπτ του «νεκρού χρόνου» που εφάρμοζαν Steve Jobs και ο Albert Einstein. Όπως έχει δείξει η επιστήμη, είναι χρήσιμο να περνάς λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χωρίς να κάνεις τίποτα. Χωρίς να δουλεύεις και χωρίς να απασχολείσαι σε κάποια άλλη δραστηριότητα. Αν δεν έχεις χρόνο μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα για να κάνεις κάτι τέτοιο, μπορείς να οργανώσεις το πρόγραμμα σου και να ξυπνάς λίγο νωρίτερα. Έτσι ώστε να έχεις αυτόν τον «νεκρό χρόνο» το πρωί, πριν ξεκινήσεις τις δουλειές σου. Μισή ή μία ώρα μπορεί να είναι αρκετή.

Εδώ είναι 5 (θετικά) πράγματα που θα σου συμβούν αν ξοδεύεις χρόνο για να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

1) Μπορεί να μειώσει το άγχος

Ναι, το να μην κάνεις τίποτα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσεις το άγχος. Όταν το μυαλό σας δεν συγκεντρώνεται σε μια εργασία, είναι ελεύθερο να ταξιδεύει.  Οι σκέψεις σας έρχονται και φεύγουν και το σώμα σας κάνει το διάλειμμα που του αξίζει.

Μπορείτε επίσης να πάτε για τρέξιμο ή ακόμα και να παρακολουθήσετε ένα βίντεο χαλάρωσης στο YouTube.

Το να μην κάνετε τίποτα είναι όμως μια άλλη μέθοδος, ένα άλλο εργαλείο για να προσθέσετε στην εργαλειοθήκη σας όταν πρόκειται για χαλάρωση.

2) Θα εκτιμήσεις τα μικρά πράγματα

Όλοι περνούμε από περιόδους που μας έχουν… ξεφύγει τόσο βιαστικά, που μετά βίας έχουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε την ομορφιά στα απλά πράγματα γύρω μας.

Αλλά αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα για να σκεφτείτε, θα σας επιτρέψει να παρατηρήσετε το περιβάλλον σας. Παρατήρησε το φως που πέφτει σε ορισμένα σημεία ενός δωματίου, φωτίζοντας το και δημιουργώντας σκιές. ‘Η μύρισε ένα λουλούδι.

Το να μην κάνουμε τίποτα, μας επιτρέπει ένα ή πέντε λεπτά να «επανασυνδεθούμε» με τον κόσμο γύρω μας και απλά να νιώσουμε την στιγμή.

3) Θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου

Τώρα θα δούμε ένα πιο προφανές όφελος που παραβλέπεται – το να μην κάνετε απολύτως τίποτα θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για τη φυσική ενδυνάμωση του σώματός σας.

Απλώς επικεντρωθείτε σε αυτό που χρειάζεται το σώμα σας. Δώστε του ένα διάλειμμα.

Μην κάνετε τίποτα. Και μέσα σε αυτό το «κενό διάστημα» θα δεις τις μπαταρίες σου να γεμίζουν.

4) Μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις

Σκεφτείτε όταν ήσασταν παιδί ή έφηβος. Οι φίλοι σας έρχονταν για παρέα και μερικές φορές χαλαρώνατε μαζί, χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο από το να μιλάτε.

Λοιπόν, μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τους ενήλικες.

Θα δεις ότι η σχέση σου με τον/την σύντροφό σου θα γίνει καλύτερη αν σταματήσετε να γεμίζετε τον χρόνο σας με συνεχείς δραστηριότητες. Αντίθετα, μερικές φορές την εβδομάδα απλά καθίστε μαζί και μην κάνετε τίποτα.

Είτε στην απόλυτη σιωπή είτε με λίγη συζήτηση, αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, θα είναι η ώρα για να επανασυνδεθείτε.

5) Μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα

Έχετε παρατηρήσει ποτέ πώς όταν είστε στο ντους ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι το βράδυ, το μυαλό σας γεννάει μερικές φορές με τις πιο τρελές ιδέες;

Σε αυτές τις στιγμές, δεν περιορίζεσαι στο να σκέφτεσαι κάποιο συγκεκριμένο πράγμα. Δεν επικεντρώνεστε στη δουλειά ή στο να κάνετε ένα δείπνο ή να κάνετε δουλειές.

Και αυτό μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητα. Ο Steven Kotler συγγραφέας του βιβλίου «Η Τέχνη του Αδύνατου» και ομιλητής του TEDx, εξηγεί ότι ο «νεκρός χρόνος» είναι ουσιαστικά μια ήσυχη στιγμή κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να απομονωθεί από τον θόρυβο και τις υποχρεώσεις.

«Αν το βάλεις στο πρόγραμμα σου θα δεις τα επίπεδα της δημιουργικότητας σου να αυξάνονται. Η πίεση αναγκάζει τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες, ενεργοποιώντας το αριστερό ημισφαίριο και αποκλείοντας μας από την ‘μεγάλη εικόνα’. Ακόμα χειρότερα, όταν είμαστε πιεσμένοι, συχνά έχουμε άγχος. Είμαστε δυσαρεστημένοι με την όλη πίεση που επηρεάζει τη διάθεσή μας και περιορίζει περαιτέρω την εστίασή μας. Ο ‘νεκρός χρόνος’, λοιπόν, μπορεί να είναι λειτουργήσει ως ένα boost για δημιουργικότητα», λέει ο Steven Kotler.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 13 =