αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε έξυπνοι τρόποι για να απαντήσεις σε κάποιον που σε υποτιμά

Πέντε έξυπνοι τρόποι για να απαντήσεις σε κάποιον που σε υποτιμά

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια συνομιλία και αισθανθήκατε ότι κάποιος σας υποτιμά με τα σχόλια του; Και δεν χρειάζεται να σου κάνει… ευθεία επίθεση. Οι πονηρές παρατηρήσεις του μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε μπερδεμένοι ή ακόμη και περιφρονημένοι, αβέβαιοι για το πώς να απαντήσετε.

Ψυχραιμία. Εδώ είναι 5 έξυπνοι τρόποι για να απαντήσεις. Αυτές είναι απαντήσεις που μπορεί να φαίνονται τολμηρές σε κάποιους, αλλά είναι πραγματικά αποτελεσματικές για να αντιμετωπίσεις εκείνους που προτιμούν να εμπλακούν σε μια σύγκρουση.

1. Ο ήρεμος τρόπος

Εδώ είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς σας: Ο ήρεμος τρόπος. Αυτή είναι μια τακτική για να αντιμετωπίσεις άμεσα το κρυμμένο νόημα πίσω από τις πονηρές παρατηρήσεις.

Η μαγεία της ήρεμης διεκδίκησης βρίσκεται στην απλότητα και την αμεσότητά της. Έχει να κάνει με το να δηλώνεις τα συναισθήματα ή τις παρατηρήσεις σου χωρίς θυμό ή κατηγορία.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κάνει μια σαρκαστική παρατήρηση σχετικά με την δουλειά σας. Αντί να αμυνθείτε, μπορείτε να πείτε ήρεμα: «Παρατήρησα ότι έχετε κάνει μερικά σχόλια για τη δουλειά μου. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με το οποίο δεν είστε ικανοποιημένος;».

Αυτό το είδος απάντησης μπορεί να βγάλει το άλλο άτομο από το παιχνίδι του. Σηματοδοτεί ότι δεν θα παρασυρθείτε στην έμμεση σύγκρουσή του και ότι είστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική συζήτηση.

2. Η τακτική «εκτιμώ τη γνώμη σου»

Συναντήσατε ποτέ κάποιον που κρύβει την κριτική του πίσω από ένα πέπλο… ανησυχίας; Μπορεί να πει κάτι σαν, «Απλώς ανησυχώ για σένα» ή «Θέλω μόνο ό,τι είναι καλύτερο για σένα».

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τακτική «εκτιμώ τη γνώμη σου» μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανησυχίας τους, ενώ παράλληλα δηλώνετε διπλωματικά τη δική σας οπτική.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει: «Απλώς ανησυχώ ότι η νέα σου δουλειά, είναι πολύ αγχωτική για σένα», μπορείς να απαντήσεις, «Σε ευχαριστώ για την ανησυχία σου. Είναι αρκετά δύσκολη, αλλά απολαμβάνω την ανάπτυξη που μου προσφέρει».

Αυτό το είδος απάντησης όχι μόνο εκτονώνει την πιθανή σύγκρουση, αλλά επίσης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη σας στις δικές σας αποφάσεις. Είναι ένας ευγενικός τρόπος να τους υπενθυμίσουμε ότι ενώ οι απόψεις των άλλων εκτιμώνται, δεν είναι απαραίτητα αυτές που καθορίζουν την πορεία μας.

3. Η στρατηγική «Η σιωπή είναι χρυσός»

Μερικές φορές, η πιο ισχυρή απάντηση… είναι η σιωπή. Αυτό μπορεί να φαίνεται αμήχανο, αλλά υπάρχει μια ψυχολογική βάση σε αυτό.

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι να απαντήσουν ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί ακούσια να τροφοδοτήσει την επιθυμία του άλλου ατόμου για σύγκρουση.

Επιλέγοντας να μείνετε σιωπηλοί, τους αρνείστε την αντίδραση που επιδιώκουν. Ανακοινώνετε ανεπαίσθητα ότι οι τακτικές τους δεν λειτουργούν και πρέπει να ακολουθήσουν μια πιο άμεση προσέγγιση εάν θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας.

Θυμήσου και το άρθρο: Η δύναμη της σιωπής: Πέντε κρυφά «όπλα» που έχουν οι άνθρωποι που κινούνται αθόρυβα.

4. Θετικότητα

Σε αυτόν τον κόσμο γεμάτο αρνητικότητα, μερικές φορές η καλύτερη απάντηση είναι ο διαμοιρασμός θετικότητας. Αλλάζει το κλίμα.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος επικρίνει τη μαγειρική σας πλαγίως λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι έχει καλύτερη γεύση… από ό,τι φαίνεται». Αντί να απαντήσετε με αρνητικότητα, θα μπορούσατε να πείτε, «Ευχαριστώ! Έβαλα πολλή αγάπη στη μαγειρική μου. Ελπίζω να το γευτείτε κι εσείς».

Αυτή η απάντηση όχι μόνο διαχέει την αρνητικότητα αλλά στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα – επιλέγετε να απαντήσετε με ευγένεια και θετικότητα. Είναι μια απαλή υπενθύμιση ότι μπορούμε πάντα να επιλέγουμε πώς θα αντιδρούμε στα λόγια και τις πράξεις των άλλων.

5. Η μέθοδος «Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε»

Οι συμφωνίες δεν είναι πάντα το τελικό αποτέλεσμα κάθε συζήτησης- και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Η μέθοδος αυτή, είναι ένας ευγενικός τρόπος για να τερματίσετε μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά.

Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τη διαφορά απόψεων χωρίς να κλιμακώνει τη σύγκρουση. Πρόκειται για την αποδοχή ότι όλοι έχουμε μοναδικές απόψεις και μερικές φορές απλώς δεν ευθυγραμμίζονται.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πει, «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σου αρέσει αυτή η ταινία. Είναι τόσο υπερεκτιμημένη», θα μπορούσατε να απαντήσετε, «Λοιπόν, φαίνεται να έχουμε διαφορετικά γούστα στις ταινίες, και είναι ΟΚ».

Η ομορφιά αυτής της μεθόδου έγκειται στην απλότητα και την ωριμότητά της. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα – είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές απόψεις και δεν θα παρασυρθείτε σε περιττές συγκρούσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 18 =