αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέθανε ο «πρύτανης της Wall Street». Εδώ είναι τα 20 απρόσμενα μαθήματα ζωής του

Πέθανε ο «πρύτανης της Wall Street». Εδώ είναι τα 20 απρόσμενα μαθήματα ζωής του

Έφυγε από την ζωή ο Byron Wien, ο μακροχρόνιος market strategist, του οποίου η ετήσια λίστα με τις «10 εκπλήξεις» τον έκανε μια από τις πιο επιδραστικές φωνές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Blackstone Inc. και τη Morgan Stanley. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

To 1984 προσελήφθη από τη Morgan Stanley, όπου παρέμεινε για 21 χρόνια. Άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια λίστα του με τις εκπλήξεις –γεγονότα στα οποία ο μέσος επενδυτής έδινε μόνο 1 στις 3 πιθανότητες να συμβούν- το 1986. Στην πορεία τέθηκε επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της εταιρείας hedge fund Pequot Capital Management και τον Σεπτέμβριο του 2009 πήγε στην Blackstone.

Ο Wien προσπαθούσε να ζει με βάση τα «20 Μαθήματα Ζωής» του.

Ο ίδιος ο Wien παρέμεινε ενεργός στην Blackstone μέχρι το τέλος. Μόλις τον περασμένο μήνα είχε προειδοποιήσει σε συνέντευξή του με τον οικονομολόγο David Rosenberg της Rosenberg Research ότι η αγορά υπερθερμαίνεται. Ανάμεσα στα πράγματα που τον ανησυχούσαν ήταν τα υψηλά επιτόκια, η πολύ ακριβή αγορά εργασίας, η μείωση της απασχόλησης και η προοπτική μιας ύφεσης το 2024 στις ΗΠΑ.

Εδώ είναι τα 20 Μαθήματα Ζωής του. Και κάποια από αυτά είναι απρόσμενα.

1.       Εστίασε στο να βρεις μια μεγάλη ιδέα που θα έχει αντίκτυπο στους ανθρώπους που θέλεις να επηρεάσεις. Εάν θέλεις να είσαι επιτυχημένος και να ζήσεις μια μακρά, συναρπαστική ζωή, κράτησε τον εαυτό σου σε διανοητική εγρήγορση όλη την ώρα.

2.       Δικτυώσου εντατικά. Η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αυξήσεις την τύχη σου από το να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Καλλιέργησε το δίκτυό σου στέλνοντας άρθρα, βιβλία και email σε ανθρώπους, για να δείξεις ότι τους σκέφτεσαι.

3.       Όταν γνωρίζεις ένα νέο άτομο, να το αντιμετωπίζεις σαν φίλο. Να υποθέτεις ότι είναι νικητής και θα γίνει μια θετική δύναμη στη ζωή σου. Μερικές φορές θα απογοητευτείς, αλλά το δίκτυό σου θα διευρυνθεί γρήγορα εάν ακολουθήσεις αυτό το μονοπάτι.

4.       Να διαβάζεις όλη την ώρα. Να έχεις μια άποψη πριν αρχίσεις ένα βιβλίο ή ένα άρθρο και μετά να βλέπεις εάν αυτό που πίστευες επιβεβαιώθηκε ή διαψεύσθηκε από τον συγγραφέα.

5.       Να κοιμάσαι αρκετά. Έως τα 60 σου αρκούν 7 ώρες, από τα 60 έως τα 70 χρειάζονται 8 ώρες και μετά, 9 ώρες.

6.       Να εξελίσσεσαι.

7.       Να ταξιδεύεις πολύ. Προσπάθησε να πας παντού πριν κουραστείς.

8.       Όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, προσπάθησε να βρεις ποια καθοριστική εμπειρία είχε στη ζωή του πριν από τα 17. Πιστεύω ότι ένα σημαντικό γεγονός στα νιάτα του καθενός μας επιδρά σε όσα συμβαίνουν στη συνέχεια.

9.       Στη φιλανθρωπία, η προσέγγισή μου είναι να προσπαθείς να ελαφρύνεις τον πόνο αντί να μοιράσεις χαρά.

10.   Οι νέοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως ανασφαλείς και τείνουν να υπερτονίζουν τα επιτεύγματά τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με το ποιοι είναι μέχρι να κλείσουν τα 40 τους. Από εκείνη τη στιγμή, μπορεί να υποτιμήσουν τα επιτεύγματά τους και να γίνουν ένα πιο ωραίο, πιο συμπαθές άτομο. Προσπάθησε να φτάσεις σε αυτό το σημείο όσο πιο γρήγορα μπορείς.

11.   Αφιέρωσε χρόνο για να δώσεις σε αυτούς που δουλεύουν μαζί σου ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη όταν κάνουν καλή δουλειά.

12.   Όταν κάποιος κάνει κάτι ευγενικό για εσένα, στείλε του ένα χειρόγραφο σημείωμα, όχι ένα e-mail. Τα χειρόγραφα σημειώματα κάνουν εντύπωση και δεν ξεχνιούνται γρήγορα.

13.   Στην αρχή κάθε έτους, σκέψου τρόπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα. Γράψε τους και δες τι έκανες όταν η χρονιά τελειώσει.

14.   Ο δύσκολος τρόπος είναι πάντα ο σωστός τρόπος.

15.   Μην προσπαθείς να είσαι καλύτερος από τους ανταγωνιστές σου, προσπάθησε να είσαι διαφορετικός.

16.   Όταν αναζητάς μια καριέρα μόλις βγεις από το πανεπιστήμιο ή κάνεις μια αλλαγή δουλειάς, να διαλέγεις πάντα τη δουλειά που φαίνεται ότι θα είναι η πιο ευχάριστη. Εάν πληρώνει καλύτερα, είσαι τυχερός. Εάν όχι, δέξου την έτσι και αλλιώς.

17.   Υπάρχει μια τέλεια δουλειά εκεί έξω για όλους. Οι περισσότεροι δεν την βρίσκουν ποτέ. Συνέχισε να ψάχνεις.

18.   Όταν τα παιδιά σου μεγαλώσουν ή αν δεν έχεις παιδιά, να βρίσκεις πάντα κάποιον μικρότερο για να καθοδηγείς. Είναι πολύ ικανοποιητικό να βοηθάς κάποιον να ξεπεράσει τα εμπόδια της ζωής και θα εκπλαγείς με το πόσα πολλά θα μάθεις στη διαδικασία.

19.   Κάθε χρόνο, προσπάθησε να κάνεις κάτι που δεν είχες κάνει ποτέ, το οποίο να είναι εκτός των πραγμάτων με τα οποία νιώθεις άνετα. Θα μπορούσε να είναι το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο, η συμμετοχή σε ένα συνέδριο που σας ενδιαφέρει για ένα ασυνήθιστο θέμα και στο οποίο θα συμμετέχουν άνθρωποι πολύ διαφορετικοί από τον συνηθισμένο κύκλο συνεργατών και φίλων σας ή να ταξιδέψετε μόνοι σας σε έναν άγνωστο προορισμό. Αυτό θα προσθέσει στην ουσιαστική διαδικασία της αυτο-ανακάλυψης.

20. Μην συνταξιοδοτηθείς ποτέ. Εάν δουλεύεις για πάντα, μπορείς να ζεις για πάντα. Ξέρω ότι υπάρχουν άφθονες βιολογικές αποδείξεις κατά αυτής της θεωρίας, αλλά θα την ακολουθήσω έτσι και αλλιώς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =