αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ CEO της Microsoft παραθέτει το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις αν θες να γίνεις ηγέτης στο πεδίο σου

Ο CEO της Microsoft παραθέτει το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχεις αν θες να γίνεις ηγέτης στο πεδίο σου

Όταν ο Satya Nadella διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft το 2014, δεν διαφήμιζε το IQ του. Καταλάβαινε ότι το να είσαι καλός ηγέτης, δεν έχει να κάνει μόνο να γνωρίζεις όλες τις απαντήσεις. Αφορά την κατανόηση των ανθρώπων και τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων.

Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός και να ξεχωρίσει από το πλήθος, ο Nadella λέει ότι πρέπει να έχει ένα χαρακτηριστικό: Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ).

Πριν κάποια χρόνια ο Nadella είχε μιλήσει για την σημασία αυτού του χαρακτηριστικού. «Μακροπρόθεσμα, το EQ υπερτερεί του IQ. Χωρίς να είσαι πηγή ενέργειας για τους άλλους, πολύ λίγα μπορούν να επιτευχθούν».

Ηγέτες όπως ο Nadella έχουν δείξει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι απλώς «ένα ακόμα χαρακτηριστικό», αλλά ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη διαρκούς επιτυχίας στον εταιρικό κόσμο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ηγέτες και τα άτομα με υψηλές επιδόσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη ως δύναμη για να βελτιώσουν τη δική τους απόδοση και τον χώρο εργασίας συνολικά. Το αμερικανικό inc.com παραθέτει 3 σημαντικά points που πρέπει να λάβεις υπόψη, αν θες να κινηθείς σε αυτό τον δρόμο.

1. Δώσε στους ανθρώπους φωνή

Ο αρθρογράφος του inc.com παραθέτει μία ιστορία απο το παρελθόν: «Καθοδηγούσα μια ομάδα σε ένα δύσκολο έργο. Η πίεση ήταν έντονη και οι εντάσεις ήταν υψηλές. Είχαμε ένα ήσυχο μέλος της ομάδας που αγωνιζόταν… να βρει τη φωνή του μέσα στο χάος. Το αφεντικό μας έκανε ένα βήμα πίσω, πλησίασε το μέλος της ομάδας και ρώτησε: «Τι πιστεύεις;».

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Το πρόσωπο του μέλους της ομάδας φωτίστηκε και άρχισε να μοιράζεται τις ιδέες του. Αποδείχθηκε ότι είχε μια λαμπρή λύση που δεν είχε εξεταστεί πριν. Το έργο συνέχισε με απίστευτη επιτυχία και όλοι πήραμε ένα κρίσιμο μάθημα: Η ηγεσία είχε να κάνει με την ενδυνάμωση των άλλων και την εκτίμηση των οπτικών τους».

2. Ηγήσου με αυθεντικότητα

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με το να είσαι υπερβολικά συναισθηματικός. Έχει να κάνει με την κατανόηση των συναισθημάτων, των κινήτρων και των φιλοδοξιών των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεσαι. Έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν ότι εκτιμούνται και ακούγονται.

Το κλειδί είναι να ακούτε ενεργά, να συμπονάτε και να ηγείστε με αυθεντικότητα. Αν θες να καθοδηγείς αποτελεσματικά μία ομάδα, η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων των άλλων, είναι σημαντικό κομμάτι του παζλ.

3. Να ξέρεις… ότι δεν τα ξέρεις όλα

Είναι μάλλον άβολο να παραδεχτείς ότι δεν ξέρεις κάτι, όταν οι άνθρωποι περιμένουν από εσένα να έχεις απαντήσεις. Ο Garry Ridge, επίτιμος πρόεδρος της WD-40 Company, είχε μια αντίθετη οπτική όταν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος. Ο ίδιος λέει ότι το «δεν ξέρω» είναι οι πιο δυνατές λέξεις που έμαθε στη ζωή του. Όταν ένιωσε άνετα με το ότι δεν ήξερε τα πάντα, άρχισε να μαθαίνει και να αναπτύσεται.

«Αν θεωρήσεις ότι ξέρεις τα πάντα, κλείνεις κάθε ευκαιρία να μάθεις περισσότερα και να αποκτήσεις διαφορετικές οπτικές», λέει ο Ridge. «Έτσι, όχι μόνο νιώθω άνετα με το «δεν ξέρω», αλλά ακόμα περισσότερο σήμερα, ρωτάω συνέχεια τον εαυτό μου: ‘Γιατί το πιστεύω αυτό;’. Γιατί ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα».

Καθώς διερευνάτε το δικό σας στυλ ηγεσίας, έχετε αυτό κατά νου: Η αληθινή ηγεσία δεν είναι να έχετε όλες τις απαντήσεις, αλλά να δημιουργήσετε ένα χώρο για να ανθίσει η ομαδική λαμπρότητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − nine =