αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ CEO της Binance δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος

Ο CEO της Binance δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος

Ένοχος για ξέπλυμα χρήματος δήλωσε ο CEO της Binance, Changpeng Zhao και παραιτήθηκε από τη θέση του. Το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές ότι βοηθούσε τους χρήστες του να παραβιάζουν κυρώσεις ανά τον κόσμο.

«Έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη. Αυτό είναι το καλύτερο για την κοινότητά μας, για την Binance και για τον εαυτό μου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ο CZ, που είναι από τις ισχυρότερες προσωπικότητες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απαιτεί από την Binance να πληρώσει 4,3 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και μέσω κατασχέσεων. Η ενοχή και απομάκρυνση του CEO είναι μέρος του διακανονισμού.

«Η Binance επέτρεψε σχεδόν 900 εκατ. δολάρια σε συναλλαγές μεταξύ Αμερικανικών και Ιρανών χρηστών και διευκόλυνε συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ χρηστών στις ΗΠΑ και στη Συρία, καθώς και στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Κριμαίας, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Binance, η οποία εδρεύει στα νησιά Κέιμαν, είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η πλατφόρμα διευκολύνει τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες να μετακινούν χρήματα, παρακάμπτοντας τους όποιους κανόνες.

«Μεταξύ Αυγούστου 2017 και Απριλίου 2022, έγιναν άμεσες μεταφορές περίπου 106 εκατ. δολαρίων σε bitcoin σε wallets του Binance.com από την Hydra. Η Hydra ήταν ένα δημοφιλές ρωσικό marketplace του darknet, το οποίο χρησιμοποιούσαν συχνά εγκληματίες, ενώ διευκόλυνε την πώληση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών».

Πλέον, το Binance είναι υποχρεωμένο να αναφέρει τις ύποπτες δραστηριότητες στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

«Αυτό θα βοηθήσει τις ποινικές μας έρευνες για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χρηματιστηρίων κρυπτονομισμάτων για την υποστήριξη ομάδων όπως η Χαμάς», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Richard Teng, επικεφαλής των περιφερειακών αγορών της Binance, ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος, για να συνεχίσει να λειτουργεί η πλατφόρμα.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η περίπτωση του Changpeng Zhao δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Είναι το νεότερο μέλος ενός κλαμπ που περιλαμβάνει τον Sam Bankman-Fried της FTX, τον Alex Mashinsky της Celsius και τον Do Kwon της Terraform Labs.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − eleven =