αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 99χρονος συνέταιρος του Warren Buffett παραθέτει το Νο1 στοιχείο που μας κάνει δυστυχισμένους στη ζωή

Ο 99χρονος συνέταιρος του Warren Buffett παραθέτει το Νο1 στοιχείο που μας κάνει δυστυχισμένους στη ζωή

Για τον Charlie Munger έχουμε ξανά μιλήσει. Εχει καταγράψει την δική του διαδρομή στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σήμερα έχει μια περιουσία που φτάνει στα 2,2 δισ. δολάρια. Είναι στενός συνεργάτης του Warren Buffett τα τελευταία 40 χρόνια, και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway.

Πιστεύει ότι όλοι πρέπει να είμαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι. Ο Munger  λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με πιο δύσκολες εποχές σε όλη την ιστορία.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι για την κατάσταση των πραγμάτων από ό,τι όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα», είπε ο Munger το 2022 στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal, της εταιρείας εφημερίδων όπου είναι διευθυντής.

Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά προς το χειρότερο; Η ζήλια. «Ο κόσμος δεν οδηγείται από την απληστία, τον οδηγεί ο φθόνος» λέει ο διάσημος επενδυτής, όπως σημειώνει το inc.com. Αντί να νοιάζονται ή να εκτιμούν τη δική τους ευημερία, συνέχισε, οι άνθρωποι εστιάζουν μόνο σε αυτά που έχουν οι άλλοι- και οι ίδιοι δεν έχουν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ετήσιας συνάντησης, ο Munger παραπονέθηκε ότι ο φθόνος είναι ένας κινητήριος παράγοντας για πάρα πολλούς ανθρώπους σήμερα. Πριν από τις αρχές του 1800, υπήρχαν χιλιάδες χρόνια όπου «η ζωή ήταν αρκετά βάναυση, σύντομη, περιορισμένη. [Δεν υπήρχε] ούτε τυπογραφείο, ούτε κλιματισμός, ούτε σύγχρονη ιατρική», είπε.

Τελικά, ο φθόνος είναι κολλημένος μέσα μας και ότι είμαστε προορισμένοι να νιώθουμε αγανάκτηση κάθε φορά που κάποιος άλλος παίρνει μια καλύτερη συμφωνία από εμάς. Δυστυχώς, η απάντηση είναι μάλλον ναι. Αλλά αν είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε φθόνο, πιθανώς πολλές φορές στη ζωή μας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας ελέγχει. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον δικό μας φθόνο και να τον κρατήσουμε περιορισμένο.

1. Αναγνωρίστε ότι είναι ένα… παγκόσμιο συναίσθημα

Αν νιώθετε ζήλια, δεν πειράζει — είναι απολύτως φυσιολογικό. Απλά να θυμάσαι ότι δεν είσαι ο μόνος. Όλοι, από τον πιο φτωχό ζητιάνο μέχρι τον πιο μεγάλο δισεκατομμυριούχο, το νιώθουν επίσης. Αν άνθρωποι όπως ο Jeff Bezos δεν είναι απαλλαγμένοι από τον φθόνο, δεν υπάρχει ελπίδα… να ξεφύγει κανείς.

2. Να θυμάστε ότι δεν γνωρίζετε ολόκληρη την ιστορία

Πόσο συχνά έχετε νιώσει φθόνο για κάποιον και μετά συνειδητοποιήσατε ότι είχε περισσότερα προβλήματα από όσα φανταζόσασταν; Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μια τέτοια εμπειρία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε φθόνο για κάποιον, θυμηθείτε αυτή την εμπειρία. Μπορεί να μην γνωρίζετε κάποιον αρκετά καλά ώστε να γνωρίζετε τα ελαττώματα και τα τρωτά του σημεία. Αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχει μερικά.

3. Ευγνωμοσύνη

Το να νιώθετε τακτικά ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι το καλύτερο αντίδοτο για τον φθόνο που υπάρχει. Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Σκέψου τρία πράγματα ή άτομα για τα οποία είσαι ευγνώμων, όταν ξυπνάς το πρωί, προτού πιάσεις το smartphone σου. ‘Η γράψε σε ένα ”ημερολόγιο ευγνωμοσύνης” ή προσπαθήστε να ευχαριστήσετε ένα άτομο στο οποίο είστε ευγνώμονες κάθε εβδομάδα. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές πρακτικές ευγνωμοσύνης εκεί έξω. Το σημαντικό είναι να διαλέξετε έναν τρόπο και να το μετατρέψετε σε συνήθεια – γιατί όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη νιώθετε για τα καλά πράγματα στη ζωή σας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να νιώθετε φθόνο για οποιονδήποτε άλλον.

Ο φθόνος μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορείτε να αποφύγετε, αλλά μπορείτε να τον εμποδίσετε να κυριαρχήσει στη ζωή σας, και ειδικά στις αποφάσεις που παίρνετε για τις επιχειρήσεις και την καριέρα σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + one =