αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ ΟΑΕΔ δίνει επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, αλλά μόνο… οι μισές καλύπτονται

Ο ΟΑΕΔ δίνει επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, αλλά μόνο… οι μισές καλύπτονται

Περισσότερες από 50.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν εντός του 2021, σε μια δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά για την εγχώρια αγορά εργασίας λόγω των πολλαπλών κυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω 16 προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, συνολικού προϋπολογισμού 857 εκατ. ευρώ.

Στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε 31.526 επιχειρήσεις έγιναν 42.614 προσλήψεις, οι οποίες αν και αποτελούν ρεκόρ, αντιστοιχούν μόλις στο 49% των 86.904 εγκεκριμένων θέσεων, γεγονός που καταδεικνύει το πολλαπλά διαπιστωμένο πρόβλημα αναντιστοιχίας της προσφοράς με τη ζήτηση, καθώς για τις μισές κενές θέσεις δεν βρέθηκαν εγγεγραμμένοι άνεργοι που να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις των θέσεων ή δεν κρίθηκαν κατάλληλοι από τις επιχειρήσεις για τις θέσεις αυτές. Και αυτό, ενώ οι επιχειρήσεις και παρά την οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας έδειξαν ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για τα προγράμματα, με αποτέλεσμα οι συνολικά 86.903 εγκεκριμένες θέσεις να υπερκαλύψουν κατά 127% τις 68.500 προσφερόμενες. 

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Καθημερινή αποτελούν έναν άκρως αναγκαίο και χρήσιμο οδηγό για τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, ιδιαίτερα στην προσπάθεια να καταρτίσει τα νέα προγράμματα που θα «τρέξουν» το 2022 και τα επόμενα χρόνια, χρηματοδοτούμενα είτε από το νέο ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι δε η πρώτη φορά που παρουσιάζεται αυτή η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, που ήδη αποτελεί το βασικό εργαλείο για τον σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων, τα οποία βάσει και των ευρημάτων θα δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά εμπόδια εργασιακής επανένταξης, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε περιοχές-θυλάκους υψηλής ανεργίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + eleven =