αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι συνήθειες που ήδη έχεις σε οδηγούν στην επιτυχία ή αποτυχία. Εδώ είναι 5 τρόποι για κόψεις τις κακές

Οι συνήθειες που ήδη έχεις σε οδηγούν στην επιτυχία ή αποτυχία. Εδώ είναι 5 τρόποι για κόψεις τις κακές

Οι νευροεπιστήμονες συμφωνούν ότι οι συνήθειες διαμορφώνονται κυρίως στο υποσυνείδητό μας. Πυροδοτούνται από εκείνο το σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο είναι η ίδια περιοχή που ελέγχει τα συναισθήματά μας. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος που αισθάνεστε υπαγορεύει έμμεσα ποιες δραστηριότητες αποφασίζετε να πραγματοποιήσετε σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας — χωρίς καν να το καταλάβετε.

Εάν πιστεύετε, στον πυρήνα σας, ότι είστε αναποτελεσματικοί ή μη ειδικοί, το ασυνείδητο μυαλό σας θα ενεργήσει σαν να ακολουθεί την εντολή σας. Θα δείτε αυτό που «δεν μπορείτε να κάνετε» και θα αναπτύξετε την αναβλητικότητα ως συνήθεια.

Εάν, από την άλλη πλευρά, πιστεύετε βαθιά ότι μπορείτε να φτάσετε σε έναν συγκεκριμένο στόχο – ας πούμε, θέλετε να χάσετε βάρος και πιστεύετε πραγματικά ότι είναι δυνατό – θα καταλήξετε να αναπτύξετε συνήθειες που τελικά θα σας βάλουν στο σωστό δρόμο.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του το αμερικανικό addicted2success.com παραθέτει 5 τρόπους για να κόψεις τις κακές συνήθειες. Και να βαδίσεις στον σωστό δρόμο.

1. Αναπτύξτε μια ισχυρή πίστη στην ικανότητά σας να επιτύχετε τους στόχους σας

Εάν η πίστη σας είναι αρκετά ισχυρή, η πεποίθησή σας ότι μπορείτε να «το πραγματοποιήσετε» θα στείλει σήματα στο μυαλό σας για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Είναι σαν να ψιθυρίζει η εσωτερική μας φωνή και κάνει τα μαγικά της μέσα από το ανοιχτό κανάλι της πίστης.

2. Δείτε τις συμπεριφορές και τις πράξεις σας

Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίσετε τον εαυτό σας, πρέπει να κοιτάξετε τον εαυτό σας με τα μάτια σας ορθάνοιχτα. Παρατηρήστε -χωρίς κρίση- ποιες συμπεριφορές και συναισθήματα οδηγούν τις πράξεις σας. Ακούγεται απλό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο στην αρχή.

Όπως λέει ένα ρητό: «Είναι πιο εύκολο να ξεγελάσεις τους ανθρώπους πριν τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί». Αυτό ισχύει εξίσου για το τι κάνουμε στον εαυτό μας όταν αναπτύσσουμε κακές συνήθειες. Προτιμούμε να… βρούμε δικαιολογίες για το γιατί δεν μπορούμε να της αλλάξουμε.

Αλλά αν δώσετε προσοχή και συνειδητοποιήσετε τις συνήθειές σας, έχετε πρόσβαση στην εσωτερική σας δύναμη – τις αντιλήψεις και το σύστημα πεποιθήσεών σας – και από εκεί, μπορείτε να αλλάξετε ό,τι επιθυμείτε.

3. Ξεκινήστε το μικρό βήμα

Στο βιβλίο του The Little Book of Talent, ο αθλητικός σύμβουλος και συγγραφέας Daniel Coyle τονίζει τη σημασία της λήψης και της επανάληψης μικρών βημάτων για να φτάσετε στα υψηλότερα επίπεδα. Εάν ξεκινήσετε μικροσκοπικά και συνεχίσετε σε αυτό, πιθανότατα θα καταλήξετε να γίνετε καλός σε κάτι.

Αυτό είναι το μυστικό πολλών ελίτ αθλητών. Επαναλαμβάνουν τις προπονήσεις τους καθημερινά για αρκετές ώρες και κάνουν αργές αλλά σταδιακές αλλαγές μέχρι να γίνουν κορυφαίοι.

4. Η επανάληψη είναι βασιλιάς

Η επανάληψη δημιουργεί μακροχρόνιες συνήθειες. Εάν θέλετε να αλλάξετε μια συνήθεια που δεν σας εξυπηρετεί, τότε πρέπει να επαναλάβετε συνειδητά την επιθυμητή δραστηριότητα μέχρι να γίνει μέρος του ασυνείδητου ρεπερτορίου σας.

Θυμηθείτε: Απαιτείται συνειδητή προσπάθεια για να ανιχνευθούν πρότυπα σκέψης, συμπεριφοράς και δράσης, αλλά στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επανάληψη και τα σταδιακά βήματα για να αλλάξετε εντελώς τις συνήθειές σας.

5. Ερωτευτείτε… την ταυτότητά σας

Πολλοί άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν πια τον εαυτό τους. Σε έναν κόσμο όπου έχουμε υπερφορτωθεί με πληροφορίες, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την προσοχή μας σε πράγματα που είναι συνδέονται με εμάς.

Οι συνήθειες που σας βοηθούν να πετύχετε τους στόχους σας θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων. Εάν δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τις προτεραιότητές σας, μπορεί να πέσετε θύμα άστοχων σκέψεων, οι οποίες καταστέλλουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε με σαφή και τακτοποιημένο τρόπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =