αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι δύο startups που θα λάβουν 2 εκατ. ευρώ η κάθε μια, μέσω του προγράμματος Wild Card του EIT Health

Οι δύο startups που θα λάβουν 2 εκατ. ευρώ η κάθε μια, μέσω του προγράμματος Wild Card του EIT Health

Μετά από μήνες κατάρτισης και συναγωνισμού, δύο ομάδες, μία που αναπτύσσει λύσεις για μετεγχειρητικές γνωστικές διαταραχές και η άλλη που έχει εστιάσει σε  κλινικές δοκιμές για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, έχουν ενσωματωθεί ως νεοσύστατες επιχειρήσεις και θα λαμβάνουν έως και 2 εκατομμύρια ευρώ έκαστη, κάθε δύο χρόνια μέσω του προγράμματος Wild Card του EIT Health.

Οι νεοσύστατες start-up επιχειρήσεις, iLoF και Pipra, θα έχουν επίσης πρόσβαση σε επιχειρηματικούς συμβούλους του EIT Health, καθώς και σε ερευνητική και εμπορική υποστήριξη από το δίκτυο, για να αναπτύξουν και να εμπορευματοποιήσουν τις λύσεις τους. Οι νικήτριες ομάδες επιλέχθηκαν μέσα από 70 άτομα και ομάδες που ζήτησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Wild Card του EIT Health για το 2019, παρέχοντας λύσεις σε έναν από τους δύο τομείς πρόκλησης: Ψυχική και Εγκεφαλική Υγεία και Ψηφιακοί Βιολογικοί Δείκτες. Στην φάση «Hackathon» που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο,  παρέμειναν 35 διαγωνιζόμενοι.

Στην αρχή φάση είχε επιλεγεί ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους και ένας Έλληνας, ο Nick Gklezakos που διαγωνίστηκε με την ομάδα του στη θεματική «Brain and Mental Health» πάνω στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία διανοητικών διαταραχών.

Μετά από την φάση αυτή οι ομάδες  εισήλθαν σε μια φάση επικύρωσης των επιχειρηματικών ιδεών τους διάρκειας 10 εβδομάδων που κορυφώθηκε με μια τελική εκδήλωση στις 17 Ιουλίου 2019.

Από τη δύναμη στη δύναμη (from Strength to Strength)

«Το πρόγραμμα Wild Card έχει εξελιχθεί από τη δύναμη στη δύναμη και η ποιότητα των εφαρμογών που λάβαμε φέτος μαρτυρούν αυτό», δήλωσε ο Jan-Philipp Beck, Διευθύνων Σύμβουλος του EIT Health. «Η εμπειρία μας λέει ότι, ενώ υπάρχουν πολύ όμορφες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που περιμένουν να ξεκλειδωθούν, η πραγματική δυσκολία είναι η εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων και χώρων εργασίας που θα οδηγήσουν στην πραγματική διάθεσή τους στην αγορά. Το πρόγραμμα Wild Card είναι ο σύνδεσμος που λείπει σε αυτή τη διαδικασία: παρέχουμε ένα πλαίσιο για να τελειοποιήσουμε τις ιδές αυτές, καθώς και τις ενισχύσεις και τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητες για την εμπορευματοποίησή τους. Εκ μέρους όλων των ατόμων της EIT Health, θα ήθελα να συγχαρώ την Pipra και το iLoF και να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν  για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους. Στην πραγματικότητα, κάθε ομάδα έχει κερδίσει κάτι από αυτή την εμπειρία. Αναμένουμε να δούμε αρκετούς από τους φιναλίστ μας να συνεχίσουν και να επιτύχουν, ενισχύοντας τα εργαλεία που έχουν αποκτήσει από το πρόγραμμα».

Σχετικά με τις νέες startup  επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εγκεφάλου, ένας στους τρεις από εμάς θα αναπτύξει μια διαταραχή του εγκεφάλου σε κάποιο σημείο της ζωής του. Η ανίχνευση της λειτουργικής παρακμής, η καθιέρωση των μέσων έγκαιρης παρέμβασης, τα προληπτικά μέτρα και η ανάπτυξη μιας προσέγγισης  “gold standard” για τη διαχείριση των προβλημάτων της ψυχικής και εγκεφαλικής υγείας σε πρώιμο στάδιο είναι συνεπώς κρίσιμες προκλήσεις. Τόσο το iLoF όσο και το Pipra συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Το iLoF δημιουργήθηκε από τους Dr. Joana Paiva, την καθηγήτρια Paula Sampaio, τον Dr. Mehak Mumtaz και τον Luis Valente. Μετά από περισσότερα από 14 χρόνια και 400 αποτυχημένες μελέτες Alzheimer υπάρχει μια αλλαγή που απαιτείται για την προσέγγιση των κλινικών δοκιμών. Περίπου το 90% των αρχικά εγγεγραμμένων ασθενών σταματούν τις δοκιμές εξαιτίας επεμβατικών, ενοχλητικών εξετάσεων, προκαλώντας την εγκατάλειψη της ανάπτυξης δυνητικά αποτελεσματικών φαρμάκων. Με τη χρήση μη επεμβατικής, φορητής, φθηνής φωτονικής τεχνολογίας και τεστ τεχνητής νοημοσύνης, το iLoF θα μεταμορφώσει την εμπειρία του ασθενούς και θα καταστήσει τις κλινικές δοκιμές βολικές και ασθενο-κεντρικές. Με την εξοικονόμηση του 40% του συνολικού κόστους και του 70% του χρόνου που δαπανάται για τη διαλογή των ασθενών με Αλτσχάιμερ για κλινικές δοκιμές, το iLoF ελπίζει να αποτελέσει παράγοντα για την εξεύρεση θεραπείας για τη νόσο.

Η Pipra AG δημιουργήθηκε από τους επιχειρηματίες John Klepper, Nayeli Schmutz, και τον Benjamin Dodsworth PhD. Η εταιρεία αναπτύσσει μια ψηφιακή εφαρμογή για να αξιολογήσει τον κίνδυνο για έναν ασθενή που παρουσιάζει γνωστικές διαταραχές μετά από χειρουργική επέμβαση. Περισσότερο από το 25% των ασθενών ηλικίας άνω των 60 ετών επηρεάζονται από μετεγχειρητική νοητική πτώση (POCD) και μετεγχειρητικό παραλήρημα (POD). Αυτές οι χειρουργικές επιπλοκές οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των ασθενών, τη σύγχυση, τις αλλαγές συμπεριφοράς και τη σχετικά αυξημένη παραμονή και κόστος νοσηλείας. Η εφαρμογή με βάση τα δεδομένα της Pipra και της ΑΙ θα επιτρέψει στους κλινικούς γιατρούς να ενημερώσουν τους ασθενείς για τον ατομικό τους κίνδυνο για τέτοιες επιπλοκές και να υιοθετήσουν εξατομικευμένα προ- και μετεγχειρητικά μέτρα για την πρόληψη τέτοιων σχετικών με τη χειρουργική επέμβαση αποτελεσμάτων.

Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες και οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσα από τις δράσεις του EIT παρουσιάζονται και συντονίζονται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου.(ΕΚΤ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 3 =