αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΞένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα- Ποιες είναι οι δημοφιλείς επιλογές

Ξένοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα- Ποιες είναι οι δημοφιλείς επιλογές

Έντονο ενδιαφέρον από Βρετανούς, Αμερικάνους, και άλλους επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ (π.χ. από Ισραήλ, Καναδά κ.α.) καταγράφεται τους τελευταίο διάστημα στην χώρα μας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται πέριξ των πόλεων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και εκδηλώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πρόγραμμα Golden Visa τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την Elxis, εταιρεία με ειδίκευση στην αγορά εξοχικής κατοικίας, καταγράφεται ενδιαφέρον για κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και σε τιμές έως 300 με 400 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, του Spitogatos, η διεθνής ζήτηση για ακίνητα προς πώληση στην Ελλάδα το 2023 ήταν αυξημένη 5% σε σχέση με το 2022.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα της “Χρυσής Βίζα” και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί το επενδυτικό κοινό, σε άλλες περιοχές, όπου εξακολουθεί να ισχύει το χαμηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ.

“Η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) και της Θεσσαλονίκης (Κέντρο), έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής Golden Visa, σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα της Ρόδου, της Κρήτης και της Χαλκιδικής”, αναφέρει ο Γ.Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών. Ήδη πάντως, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βρετανών και Αμερικανών αγοραστών εξοχικών κατοικιών, οι οποίοι πλέον, επιδιώκουν και την εξασφάλιση της Golden Visa, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα, αυξημένο είναι και το αγοραστικό ενδιαφέρον από τον Καναδά και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 77,8% σε 370 έως το τέλος Νοεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 47,5%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 270 έως το τέλος του Νοεμβρίου. Τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τους επόμενους μήνες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στις εγκρίσεις υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 14 =