αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝιώθεις ότι έχεις κολλήσει στη ζωή σου; Εδώ είναι 4 γρήγορες αλλαγές που μπορείς να κάνεις

Νιώθεις ότι έχεις κολλήσει στη ζωή σου; Εδώ είναι 4 γρήγορες αλλαγές που μπορείς να κάνεις

Έχετε αισθανθεί ποτέ σαν να έχετε κολλήσει σε ένα… βάλτο και κάνετε τα ίδια πράγματα κάθε μέρα και δεν φτάνετε πουθενά;

Δεν είσαι ο μόνος. Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Μερικές φορές, είμαστε αυτοί που σαμποτάρουμε τον εαυτό μας. Έχουμε συνήθειες που μας κρατούν κολλημένους σε ένα μέρος.

Τα καλά νέα; Οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν!

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για 4 συνήθειες που πρέπει να κόψετε αν θέλετε να προχωρήσετε στη ζωή. Είναι μερικές γρήγορες αλλαγές που μπορούν να σε ξεκολλήσουν.

Συνήθεια #1: Αναβλητικότητα

Αναβλητικότητα— η τέχνη του να αναβάλλεις για αύριο. Ή για την μεθεπόμενη μέρα. Ή ακόμα και για την επόμενη εβδομάδα.

Όλοι το έχουμε κάνει και μπορεί να φαίνεται αβλαβές αρχικά. Προσοχή όμως: Η αναβλητικότητα είναι σαν μια βρύση που στάζει και σιγά-σιγά εξαντλεί το χρόνο, την ενέργεια και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Όσο περισσότερο αναβάλλετε τα πράγματα, τόσο μεγαλύτερα και πιο τρομακτικά φαίνονται. Μετά γίνεται ένας κύκλος: Αποφεύγεις να κάνεις την Χ εργασία γιατί σου φαίνεται δύσκολη και γίνεται ακόμα πιο συντριπτική επειδή την αποφεύγεις.

Πριν το καταλάβετε, έχετε κολλήσει σε έναν κύκλο άγχους και χαμένου χρόνου.

Τι μπορείτε να κάνετε; Ξεκινήστε από τα μικρά. Χωρίστε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερα κομμάτια. Αντί να πείτε «Θα καθαρίσω το σπίτι», δοκιμάστε να ξεκινήσετε με «Θα πλένω τα πιάτα».

Η ιδέα είναι να κάνετε την εργασία αρκετά διαχειρίσιμη ώστε να μην μπορείτε να την αποφύγετε.

Συνήθεια #2: Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Κάνεις scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπεις τις… τέλειες διακοπές, την τέλεια οικογένεια ή την τέλεια δουλειά κάποιου και σκέφτεσαι, “Γιατί δεν μπορώ να το έχω αυτό;”. Eίναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα σύγκρισης.

Αλλά να θυμάστε, αυτό που βλέπετε είναι ένα κομμάτι του σκηνικού, όχι η πλήρης ιστορία.

Είναι άδικο για εσάς και δεν σας δίνει μια πραγματική αίσθηση των δικών σας επιτευγμάτων. Καταλήγεις να νιώθεις άσχημα που δεν είσαι εκεί που είναι οι άλλοι, αντί να εκτιμάς πόσο μακριά έχεις φτάσει στο δικό σου ταξίδι.

Πώς μπορείτε να απελευθερωθείτε; Ακολουθεί μια απλή αλλά ισχυρή συμβουλή: Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Αφιερώστε πέντε λεπτά κάθε μέρα για να σημειώσετε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα πράγματα – μερικές φορές, είναι τα μικρά πράγματα, όπως ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή μια κλήση από έναν φίλο, που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Κάνοντας το αυτό μετατοπίζει την εστίασή σας από αυτό που σας λείπει σε αυτό που έχετε και σας βοηθά να εκτιμήσετε τη δική σας πορεία στη ζωή.

Συνήθεια #3: Αποφυγή δυσφορίας με κάθε κόστος

Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει άβολα. Είτε πρόκειται για μια δύσκολη συνομιλία με έναν φίλο είτε για να μάθετε μια νέα δεξιότητα που σας κάνει να νιώθετε εντελώς αρχάριοι, η ταλαιπωρία δεν είναι διασκεδαστική.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Η αποφυγή της δυσφορίας είναι σαν να μένεις για πάντα στο ρηχό άκρο της πισίνας — δεν θα μάθεις ποτέ πώς να κολυμπάς.

Οι πιο πλούσιες εμπειρίες της ζωής είναι συχνά έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Όταν αποφεύγετε τη δυσφορία, αποφεύγετε επίσης την ανάπτυξη.

Είναι σαν να αρνείσαι να ανέβεις σε ένα βουνό επειδή φοβάσαι ότι θα σκοντάψεις. Αν δεν προσπαθήσετε, σίγουρα δεν θα πέσετε, αλλά επίσης δεν θα ζήσετε ποτέ την εκπληκτική θέα από την κορυφή.

Πάρε μικρά ρίσκα και ξεκίνα. Προσδιορίστε κάτι που σας φοβίζει λίγο αλλά δεν είναι απειλητικό για τη ζωή. Ίσως είναι να μιλήσετε σε μια συνάντηση, να γίνετε μέλος σε μια νέα κοινωνική ομάδα ή να δοκιμάσετε μια συνταγή μαγειρικής που φαίνεται λίγο περίπλοκη. Δεσμευτείτε να κάνετε αυτό το ένα πράγμα αυτή την εβδομάδα.

Συνήθεια #4: Πάντα λες «Ναι»

Μπορεί να σκέφτεστε: “Περίμενε, δεν είναι καλό να λες “ναι”; Δεν ανοίγει πόρτες και δεν δημιουργεί ευκαιρίες;». Δεν συμβαίνει πάντα.

Αν και είναι υπέροχο να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες, το να λες πάντα «ναι» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μια παγίδα που σε κρατά κολλημένο σε έναν ατελείωτο κύκλο δεσμεύσεων για τις οποίες δεν είσαι παθιασμένος.

Όταν λες «ναι» σε όλα, απλώνεσαι υπερβολικά. Είναι σαν να προσπαθείς να είσαι σε 10 μέρη ταυτόχρονα. Μπορεί να κάνετε μια σύντομη εμφάνιση παντού, αλλά δεν είστε πραγματικά παρόντες πουθενά.

Ο χρόνος και η ενέργειά σας είναι περιορισμένοι πόροι. Ξοδέψτε τους σε πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία για εσάς.

Το να λες «όχι» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημαντικό.

Την επόμενη φορά που θα σας ζητηθεί να αναλάβετε κάτι νέο, κάντε μια παύση και αναρωτηθείτε: “Είναι κάτι που πραγματικά θέλω ή πρέπει να κάνω;”. Εάν η απάντηση είναι όχι, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αρνηθεί. Το να πείτε «όχι» σας ελευθερώνει χώρο για να πείτε «ναι» σε πράγματα για τα οποία είστε πραγματικά παθιασμένοι. Θυμήσου και το άρθρο: Πως οι έξυπνοι άνθρωποι λένε όχι, χωρίς να πουν την λέξη όχι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =