αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝιώθεις εξαντλημένος γιατί όλοι σου ζητούν κάτι; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις για να πάρεις πίσω τη ζωή σου

Νιώθεις εξαντλημένος γιατί όλοι σου ζητούν κάτι; Εδώ είναι οι 3 κινήσεις για να πάρεις πίσω τη ζωή σου

Ίσως μέσα στην πανδημία έχεις μπει σε μία τέτοια κατάσταση: Όλοι… σου ζητούν κάτι. Και έχεις φτάσει να νιώθεις εσύ εξαντλημένος. Ενώ προσπαθείς να εστιάσεις στις δικές σου ανάγκες, πάντα έρχεται κάποιος να σου ζητήσει μία βοήθεια, να φτιάξετε ένα project, να οργανώσετε το website του, να λύσετε μια οικογενειακή κρίση (για εκατομμυριοστή φορά) ή οτιδήποτε άλλο.

Δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί άνθρωποι έχουν «ξεχειλώσει» κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, προσπαθώντας να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους άλλους ανθρώπους. Αλλά καταλήγουν να ξεπερνούν τα ψυχικά και σωματικά τους όρια.

Αν έχεις αποφασίσει ότι τελικά δεν μπορείς να είσαι πάντα διαθέσιμος για τους άλλους αφήνοντας στην άκρη τον εαυτό σου, εδώ είναι 3 κινήσεις για να πάρεις πίσω την ζωή σου. Μερικά μικρά tips όπως τα διαβάσαμε στο addicted2success.com.

1# Έρχονται σε εσένα γιατί είσαι ικανός- και αυτό είναι καλό. Αν είσαι η Νο1 κλήση που σκέφτεται κάποιος όταν χρειάζεται μία βοήθεια, σημαίνει ότι είσαι ένα αξιόπιστο και ικανό άτομο. Και αυτό είναι θετικό. Είναι καλύτερο να είσαι το άτομο που μπορούν να βασιστούν οι άλλοι, αντί να είσαι αυτός που… δεν μπορεί να κάνει τίποτα και κανείς δεν τον εμπιστεύεται ακόμα και για την πιο μικρή δουλειά. Αν το δεις θετικά, θα ανεβάσεις την ψυχολογία σου άμεσα. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

2# Τσέραρε σε ποιους κάνεις χάρες. Είναι εύκολο να παρασυρθείς μέσα σε αυτό το σκηνικό, και να προσπαθείς να κάνεις χάρες σε όλους, βάζοντας στο περιθώριο τον εαυτό σου. Μάλιστα, παραδόξως, μπορεί να νιώθεις μια συναισθηματική ανταμοιβή όταν είσαι σε αυτόν τον ρόλο. Μπορεί να νιώθεις χρήσιμος. Ότι δίνεις αξία. Η συνεχής ανάγκη για εξωτερική επικύρωση όμως, σας αφήνει να τρέχετε σε έναν διάδρομο… χωρίς να μπορείτε να πατήσετε το stop. Στην πραγματικότητα, έχετε συνηθίσει τόσο πολύ να βάζετε τον εαυτό σας τελευταίο, που αποδέχεστε την ψυχική και σωματική σας ταλαιπωρία ως «φυσιολογική». Αναρωτηθείτε: «Ποιον προσπαθώ πραγματικά να ευχαριστήσω ή να εντυπωσιάσω;». Συχνά προσπαθούμε απεγνωσμένα να δείξουμε την αξία μας σε ένα πρόσωπο, ακόμα κι αν αυτό το άτομο δεν είναι πλέον στη ζωή μας.

3# Bάλε νέα όρια. Ναι, μπορείτε να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να βάλετε κάποια νέα όρια. Την επόμενη φορά που θα έρθει κάποιους από τους γνωστούς ανθρώπους να σου ζητήσει κάποια χάρη, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορείς να τον εξυπηρετήσεις αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ καλύτερο από το «σίγουρα, εντάξει, μπορώ να το κάνω», ακολουθούμενο από έναν βαθύ αναστεναγμό. Αν θες να πάρεις πίσω την ζωή σου, πρέπει να πεις μερικά στοχευμένα «όχι». Όπως λέει μία σοφή φράση: «Το να τολμάμε να θέτουμε όρια, σημαίνει ότι έχουμε το θάρρος να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα κι όταν κινδυνεύουμε να απογοητεύσουμε τους άλλους».

Μια υπενθύμιση: Ως επί το πλείστον, μπορείς να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις και τι δεν θέλεις να κάνεις. Είσαι υπεύθυνος για το πρόγραμμα σου. Ναι, υπάρχουν στιγμές που βαρύνεσαι πραγματικά από δεσμεύσεις, αλλά σκέψου: Είναι πραγματικά υποχρεωτικό οτιδήποτε κάνεις;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − four =