αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜητρώο POS: Επαγγελματίες κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Μητρώο POS: Επαγγελματίες κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα

Σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα επαγγελματίες και επιχειρηματίες, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται εκείνοι, καθώς δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση η προθεσμία των μόλις δέκα (10) ημερών, η οποία δόθηκε από την ΑΑΔΕ, ώστε μέχρι την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος μηνός, να καταχωρήσουν τυχόν διορθώσεις και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ενεργών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής τους στο μητρώο POS, τα οποία εστάλησαν από τους παρόχους. Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιο Πιτσιλή, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Ιωάννης Μασούτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ
και Κύριε Διοικητά,

Βάσει του από την 20η Οκτωβρίου 2023 δελτίου τύπου της ΑΑΔΕ, μέχρι την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος μηνός, οι επιχειρήσεις πρέπει να καταχωρήσουν τυχόν διορθώσεις και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ενεργών συσκευών ηλεκτρονικής πληρωμής τους στο μητρώο POS, τα οποία εστάλησαν από τους παρόχους.
Δυστυχώς όμως πλήθος επαγγελματιών διαμαρτύρονται εντόνως, καθώς η προθεσμία των μόλις δέκα (10) ημερών, που δόθηκε, δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση της ως άνω υποχρέωσης και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα, χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται εκείνες.

Επιπροσθέτως, η εν λόγω διαδικασία έχει προκαλέσει μια ένταση στην αγορά καθώς υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση από τους επιχειρηματίες ότι αρμόδιοι για την καταχώρηση των στοιχείων είναι οι λογιστές τους. Στην πραγματικότητα όμως, βάσει και της υπ’ αριθ. πρωτ. 126/23.10.2023 επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) υπεύθυνοι για την καταχώρηση των διορθώσεων είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι πάροχοι των συσκευών POS, ήτοι τα τραπεζικά ιδρύματα.

Κύριοι,

Βάσει των παραπάνω και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν είναι εξοικειωμένες με τη χρήση αντίστοιχων ηλεκτρονικών πλατφορμών, συντασσόμαστε με τις επιστολές των Επιμελητηρίων – μελών μας (Σερρών, Λέσβου και Αργολίδας) και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου αφενός να δοθεί παράταση της διαδικασίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, και αφετέρου να πιεσθούν οι πάροχοι των συσκευών POS για την άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση τους στα αιτήματα των επιχειρήσεων, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση η λειτουργία της αγοράς.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Μασούτης»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 2 =